Makelaar

De makelaar is een bemiddelaar, een tussenpersoon bij de handel in roerende- en onroerende goederen. Het is een vrij beroep en iedereen kan een makelaarskantoor beginnen. Wel bewaken brancheverenigingen de kwaliteit met certificeringsregelingen.


Wie iets wil kopen of verkopen van onroerend registergoed kan de hulp van een makelaar inschakelen. Deze bemiddelt onder meer bij de koop en verkoop van je huis, maar ook bij huur en verhuur van huizen of kantoren. Hij regelt verzekeringen, contracten en afspraken. Kortom, hij neemt je een hoop onbekend werk uit handen. Als klant betaal je de makelaar een bedrag, dit wordt courtage genoemd. Het is een van te voren afgesproken percentage, meestal 1 tot 2% van de uiteindelijke verkoopwaarde. Voorts verzorgt de makelaar alle zaken van contracten en afspraken tot en met de overdracht bij de notaris. Je kunt ook makelaarskosten uitsparen door een gedeelte zelf te regelen. Je kunt bijvoorbeeld zelf zorgen voor de foto’s, de tekst en de rondleiding door je huis. Met de opkomst van internet kunnen mensen zelf hun woning aanbieden. Er zijn tal van mogelijkheden online. Zo kun je alles zelf regelen, een gedeelte daarvan of alles laten verzorgen. Hoe meer je laat uitvoeren door een tussenpersoon, hoe hoger de prijs. Ook worden makelaars ingezet voor taxaties van huizen. Ze bepalen dan wat de waarde van de woning is. Dit is handig om te weten voor je hypotheek en je verzekeringen. Tevens kan de makelaar je adviseren over de diverse hypotheken.

Er zijn verschillende soorten makelaars. De makelaar die enkel betrokken is bij de aankoop van een goed, is de aankoopmakelaar. Wanneer je een woning wilt kopen, kun je ook een makelaar inschakelen. Echter wordt hier weinig gebruik van gemaakt. Een verhuurmakelaar is een bemiddelaar tussen huurders en verhuurders van bedrijfsruimte en woonruimte. Een huwelijksmakelaar koppelt mensen aan elkaar met de bedoeling dat er een huwelijk uit voort komt. Iemand die tussen de uitgever en de adverteerder bemiddelt is de advertentiemakelaar en een adviseurmakelaar is iemand die aanbod en vraag bij elkaar brengt op het gebied van adviesdienstverlening.

De makelaar heeft niet alleen met klanten contact, maar ook met de gemeente, woningbouwverenigingen, verzekeraars, hypotheekadviseurs, architecten, banken en projectontwikkelaars. Voor deze partijen fungeert de makelaar als adviseur op het gebied van bijvoorbeeld verbouwing en renovatie of onteigening en nieuwbouwprojecten.