Het klimaat

Het klimaat is een verzamelwoord voor allerlei weersomstandigheden. Denk hierbij aan de temperatuur, de hoeveelheid neerslag, de windsnelheid en de verschillen tussen dag en nacht en de seizoenen. Voor de vaststelling van het klimaat in een bepaald land of een bepaald gebied wordt een lange periode uitgetrokken, soms wel tot 30 jaar. Hoe de atmosfeer op een bepaald moment is, wordt dan uitgedrukt in 'het weer'.


Het weer kan per gebied of per plaats verschillen, zo kan het in het noorden van ons land op een gegeven moment regenen, terwijl in het zuiden nog heerlijk het zonnetje schijnt. Dit heeft te maken met het weer op dat moment en niet met het klimaat.
Het klimaat wordt onder andere geregeld door de zon, deze zonnestralen worden door de aarde omgezet in warmte. Niet overal is het even warm, dit heeft te maken met het feit dat niet overal evenveel zonnestralen komen en natuurlijk hoe dicht een land bij de evenaar ligt. De gebieden rond de evenaar worden het meeste opgewarmd, aangezien de zon hier loodrecht boven staat. Door de opwarming van de aarde door de zon, gaat de lucht stromen en ontstaat er wind. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht, zodoende gaat de warme lucht stijgen en krijg je in de atmosfeer te maken met stromingen van de lucht. Een andere belangrijke factor is de zee, deze hebben op het klimaat vaak een gematigd effect, dit geldt tevens voor bossen. De hoogte van een gebied speelt ook nog een rol, denk aan gebergtes waarvan de toppen erg koud zijn en het hele jaar door bedekt kunnen zijn met sneeuw.

Al jaren merken we dat het klimaat verandert en de aarde zich opwarmt. IJskappen en gletsjers smelten hierdoor in rap tempo, extreem koude winters kennen we niet meer en ook de zomers worden steeds warmer met als gevolg wekenlange hittegolven. Hevige neerslag en overstromingen komen steeds vaker voor.
Om dit terug te dringen kunnen we zelf een aantal dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een waterbesparende douchekop, zuinig stoken, apparaten niet op stand-by, maar echt uitzetten en probeer in de auto een gelijknamige rijstijl aan te wennen. Met al deze maatregelen draag je ook zelf een steentje bij.