Weekendje Brugge: Belgische romantiek

De stad Brugge heeft de bijnaam “het Venetië van het noorden” en dat verwoordt meteen al de sfeer die deze stad uitstraalt. Het is een stad met een rijke geschiedenis waarvan de historische kern goed bewaard is gebleven. Je kunt Brugge zien als een openluchtmuseum met bezienswaardigheden uit de Middeleeuwen.


Brugge is niet ver weg. Je kunt de stad snel bereiken met de auto. Je kunt in Brugge parkeren in de binnenstad. Er geldt een blauwe zone (maximale parkeertijd is 4 uur). Zondag is de parkeertijd onbeperkt. Wil je de stad langer bezoeken? Parkeer je auto dan in één van de ondergrondse garages, of randparkings aan de rand van de binnenstad of naast het treinstation. Er rijden continu bussen naar het centrum.

Wie Brugge bezoekt zal aangenaam verrast zijn door de prachtige stadskern met pleintjes, historische gebouwen en monumentale kerken. Bezoek en bewonder de oude stadspoorten, De Heilig-Bloed Basiliek, Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Begijnhof en het geboortehuis van de beroemde Vlaamse priester en dichter Guido Gezelle wat nu als museum is ingericht. Andere musea zijn het Kantmuseum, Chocolademuseum en Lampenmuseum (met een collectie lampen van het Egyptische tijdperk tot de gas- en elektrische lamp). Haast je daarom niet als je rondwandelt in Brugge. Geniet van het uitzicht vanaf de eeuwenoude bruggetjes en neem de tijd om de pittoreske straatjes in je op te nemen.

Wil je de romantiek nog een lat hoger leggen? Maak dan een boottocht over de reien door de binnenstad of kies voor een rit met een koets. Je kunt een wandeling maken onder begeleiding van een gids en dubbel genieten van de stad met verhalen uit vervlogen tijden. Brugge organiseert jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Heilig-Bloedprocessie en het Cactusfestival.

In Brugge kun je winkelen in de winkelstraten die te vinden zijn tussen de Markt en de oude stadspoorten. Je kunt er dineren in romantische restaurants en vervolgens genieten van een Belgisch biertje in één van de cafés of kroegen in het centrum. Ben je een liefhebber? Bezoek dan Brouwerij De Halve Maan uit 1546. Je kunt er de Brugse Zot proeven en een kijkje in de brouwerij onder begeleiding van een gids nemen.