Weekend Parijs: de stad van de liefde

“Paris, c’est l’amour!” Parijs, het is de stad van de liefde. Voor velen is het de meest romantische stad op de wereld. Menig buitenlander gaat er heen om zijn of haar geliefde op de Eiffeltoren ten huwelijk te vragen. Parijs heeft klasse. De stad maakt indruk en heeft dat altijd al gedaan. Vele kunstenaars hebben de stad als muze gehad. Er is over de stad geschreven, gedicht, gezongen en ze is decor geweest voor vele films, schilderijen en andere kunstuitingen. Deze stad moet je een keer gezien hebben in je leven. En je bent er zo met het vliegtuig, de trein en de auto.


Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en de grootste stad van West-Europa. Wanneer je een weekend naar Parijs gaat, zul je voornamelijk alleen tijd hebben om de hoogtepunten van de stad te zien. De stad heeft zoveel in haar mars dat een weekend eigenlijk te kort is om haar goed te leren kennen. Maar waarschijnlijk zijn het ook wel de hoogtepunten die de stad haar reputatie geven: een stad vol hartstocht en passie.

Er zijn een aantal gebouwen en bezienswaardigheden die je echt moet zien als je Parijs bezoekt. Allereerst is dat de Eiffeltoren. Deze toren is hét symbool van Parijs. Ze werd ontworpen in 1889 door Gustav Eiffel als onderdeel van de wereldtentoonstelling. De Eiffeltoren is 300 meter hoog en je hebt er een schitterend uitzicht over de stad. Je kunt in de toren dineren op de eerste verdieping (Restaurant Altitude 95) op een hoogte van 95 meter of op de tweede verdieping (Restaurant Le Jules Verne) op 125 meter hoogte. Het laatstgenoemde restaurant behoort tot het beste van Frankrijk. Ben je avontuurlijk ingesteld (lees: minder vermogend), dan neem je een picknickmand, gevuld met stokbrood, kaasjes en een flesje wijn mee en vlei je jezelf en je partner neer op het grasveld bij de Eiffeltoren neer. Andere imposante gebouwen zijn de kathedraal de Notre Dame, Arc de Triomphe, paleis het Louvre, en het kasteel van Versailles (net buiten Parijs).

Parijs is de stad van de kunst. De Montmartre is de wereldberoemde kunstenaarswijk bij de basiliek de Sacre-Coeur. Er zijn talrijke kunstenaars aanwezig en je kunt er tekeningen en schilderijen kopen. Ze maken ter plaatse een portret (of karikatuur) van je. In Saint-Germain komen dagelijks intellectuelen, filosofen en kunstenaars bij elkaar. Op het plein voor het Centre George Pompidou kun je plaatsnemen op het terras en genieten van de vele straatmuzikanten.

De Champs Elysées is een avenue waar je haute-couture vindt van Dior en Yves Saint Laurent. Winkelen kun je overal in Parijs. Beroemd zijn ook de Galeries Lafayette. De Franse keuken is hier in groten getale vertegenwoordigd in restaurants die zich onderscheiden in grootte, klasse en prijzen. Ook de internationale keuken is ruim vertegenwoordigd. Als je op zoek bent naar vertier in de nacht, is de Moulin Rouge natuurlijk het neusje van de zalm.