Vliegen met kinderen

Er zijn veel redenen om met het gezin te kiezen voor een vliegvakantie. Je bent eerder op de plaats van bestemming en kinderen genieten vaak korting. Toch is het niet altijd ideaal om met, vooral jonge, kinderen te vliegen. Je kunt je maar beter op het één en ander voorbereiden, anders kan de reis een grote ellende of droefenis worden.


Op de eerste plaats doe je er verstandig aan om te controleren hoe kindvriendelijk de luchtvaartmaatschappij is waarmee je vliegt. Mag de buggy mee aan boord bijvoorbeeld. Kinderen tot twee jaar krijgen geen stoel. Meestal reizen kinderen tot twee jaar ook bijna voor niks mee. Per volwassene mag je hooguit twee kleine kinderen meenemen, waarvan er slechts één op schoot mag. Op intercontinentale vluchten is er voor baby’s tot negen maanden in veel gevallen een bassinet beschikbaar. Dat is een soort hangmat. Grotere kinderen moeten, zoals gezegd, op schoot. En dat is niet altijd even prettig. Vraag van tevoren of je een plaats met beenruimte mag hebben. Zodat je de dreumes af en toe van je schoot op de grond kunt zetten. Of je kunt de vliegmaatschappij vragen of zij bij jullie gezin lege plaatsen beschikbaar houden als het vliegtuig niet is volgeboekt. Sommige maatschappijen serveren kindermaaltijden, maar lang niet allemaal. Dat is handig om te weten voor de voedingen. Sommige maatschappijen staan toe extra bagage voor de baby mee te nemen.

Een klein kind kan last van zijn of haar oortjes krijgen bij het stijgen en vooral bij het landen. Je kunt je baby een flesje met drinken geven en een wat ouder kind een lolly. Zorg voor voldoende speeltjes voor onderweg, zodat de kinderen zich niet snel vervelen. Kies als het even kan bij voorkeur niet voor al te verre reisbestemmingen als je nog hele kleine kinderen hebt.