Paspoort of identiteitskaart

Wanneer heb je een paspoort nodig en wanneer volstaat een identiteitskaart? Een identiteitskaart heeft het formaat van een bankpas. Je kunt een Nederlandse identiteitskaart gebruiken om officieel aan te tonen wie je bent en je kunt het gebruiken om te reizen naar een aantal Europese landen. Een identiteitskaart is vijf jaar geldig. Een paspoort is geldig voor alle landen van de wereld. Soms is er nog een visum of inentingbewijs nodig om een land te bezoeken. Het paspoort is een boekje en heeft standaard 34 bladzijden.


Je hebt om te reizen naar het buitenland in ieder geval één van beide documenten nodig. Het maakt daarbij niet uit of er daadwerkelijk een grenscontrole plaatsvindt. Maar je hebt je een geldig paspoort of identiteitsbewijs ook nodig tijdens het verblijf, om je bijvoorbeeld in te schrijven in een hotel of om geld op te nemen bij een bank. Niet alle landen accepteren de Nederlandse identiteitskaart als identificatiebewijs, maar de meeste Europese landen wel. Dat geldt overigens ook voor het rijbewijs. Een (geldig!) paspoort wordt wel altijd gezien als officieel document.

Een identiteitskaart kun je aanvragen bij de gemeente van je woonplaats of bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het land waar je verblijft waar de Nederlandse identiteitskaart geldig is. Je kunt op de identiteitskaart geen kinderen bijschrijven. Kinderen kunnen een eigen identiteitskaart aanvragen met toestemming van de ouders of degene die het gezag over hen uitoefent. Vanaf 12 jaar hebben de kinderen geen toestemming voor het aanvragen nodig.

Een Nederlandse identiteitskaart is geldig in Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Turkije, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Het Nederlandse paspoort vraag je ook aan in de gemeente van je woonplaats. Je kunt vanaf 18 jaar een eigen paspoort aanvragen en je kunt kinderen tot de leeftijd van 16 jaar laten bijschrijven in het paspoort van de ouders of degene die het wettelijke gezag over het kind uitoefenen. Het aanvragen van een paspoort onder de 18 jaar kan alleen met toestemming van de ouders of degene die het wettelijke gezag over het kind uitoefenen. Kinderen die bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders kunnen niet zelfstandig reizen met dat paspoort. Wie veel reist (bijvoorbeeld voor zaken) kan een zakenpaspoort aanvragen. Deze heeft 66 bladzijden en biedt hierdoor meer ruimte voor visa en voor in en uitreisstempels.

Aan het aanvragen van een identiteitskaart of paspoort zijn kosten verbonden. Je vindt de actuele prijzen op de website van de gemeente van je woonplaats.