Burgers’ Zoo

Al sinds 1913 bestaat Burgers’ Zoo in Arnhem. In 1913 stelde Johan Brugers zijn collectie dieren ter beschikking zodat mensen deze konden bezichtigen. Dit gebeurde in de Gelderse plaats Heerenberg en het park werd toen Faisanterie Buitenlust genoemd.


Arnhem
10 jaar later in 1923 verhuisde het park naar een grotere locatie in Arnhem. De ingang van toen is wel nog aanwezig, maar wordt niet meer gebruikt. In 1939 wordt het park overgedragen aan de dochter van Johan genaamd Lucie en haar man Reinier van Hooff.

Oorlog
Tijdens de tweede wereldoorlog was het heel moeilijk om het park staande te houden. Zo was het een enorme opgave om de dieren uit handen van de Duitsers te houden. Ook was het erg moeilijk om aan voedsel en brandstof te komen. De Duitsers wilden de dieren gebruiken als voedsel of om naar Duitse dierenparken te transporteren.

Jaren zestig
In de jaren zestig neemt de zoon van Lucie en Reinier genaamd Anton van Hooff het park over. Tijdens zijn leven presenteerde Anton ook velen uren tv. Zo had hij shows als Zoo-Zoo en Ja Natuurlijk. Allemaal over dieren en natuur. Een van de grootste gebeurtenissen was in 1964 toen een leeuwin beviel van maar liefst 7 kleintjes. Deze zijn allemaal door haar grootgebracht. In 1968 werd dan ook het eerste leeuwenpark geopend. Mensen konden in safari wagens een kleine safaritocht maken. Later werd deze tocht langer en werd er gebruik gemaakt van treintjes waar meer mensen in konden. In 1995 verdwijnen de treinen en kunnen mensen voortaan vanaf een houten brug de dieren bewonderen.

Chimpansees
In 1971 opende men een chimpansee eiland. Het was voor het eerste dat meerdere chimpansees bij elkaar gebracht werden. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat grotere groepen chimpansees met elkaar gingen vechten. Professor Jan van Hooff zorgde ervoor dat de chimpansees geleidelijk aan bij elkaar kwamen en zo langzaam aan elkaar konden wennen. Dit bleek een groot succes. Wetenschappers uit alle landen kwamen naar Arnhem om de chimpansees te bestuderen.

Burgers’ Bush
Burgers’ Bush is tegenwoordig een van de populairste onderdelen van Burgers’ Zoo. In 1982 werd een voorloper hiervan geopend als experiment. In 1986 werd er begonnen aan de Burgers’ Bush zoals die nu bekend is. In 1988 opende Mr. Pieter van Vollenhoven officieel Burgers’ Bush.

Burgers’ Ocean
In 2000 wordt Burgers’ Ocean geopend. Dit is een nagebootst deel van de Zuid-Oost Aziatische Koraalzee. Verschillende zeedieren zwemmen en leven door elkaar heen, net als in het echt.

Vergaderen en feesten
In 2005 worden er congresfaciliteiten en feestfaciliteiten gebouwd. Meer dan 100 mensen kunnen hier vergaderingen houden terwijl er beneden hen dieren rondlopen. In 2007 wordt er een Afrikaanse zaal bijgebouwd samen met een Safari restaurant. Als men hier buiten zit dan komend de dieren langsgelopen. De zalen kunnen ook afgehuurd worden voor besloten feesten.

In 2013 bestaat Burgers’ Zoo 100 jaar. Er zullen dan zeker diverse feestelijkheden plaatsvinden.