Attractiepark Madurodam

Waar ligt Madurodam? Madurodam is het kleinste stadje van Nederland en ligt in Den Haag. Eigenlijk is het een toeristisch attractiepark, waar Nederland is nagebouwd in het mini. Er komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar toe. Er rijden zelfs miniatuur auto’s en vliegtuigen.


Geschiedenis
Madurodam is vernoemd naar George Maduro, een student uit Curacao, en werd bedacht door mevrouw Bep Boon. Zij had als voorbeeld de in 1929 gestichte miniatuurstad Bekonscot Model Village in Engeland. Zij was lid van een stichting die er voor zorgde dat Nederlandse studenten die aan tuberculose leden,een kuur konden ondergaan en weer konden gaan studeren.
Zij ontmoette de ouders van George Maduro. Deze schonken het beginkapitaal voor dit project. Op 2 juli 1952 werd Madurodam geopend.

Schaalmodellen
Alle schaalmodellen worden gemaakt in een eigen atelier. Vroeger werden ze gemaakt van hout, nu wordt er meestal kunststof gebruikt. Voor de bewegende modellen wordt messing toegepast.

Luchthaven Schiphol
In het middelpunt van Madurodam ligt luchthaven Schiphol. Dit complex werd in 2003 helemaal vernieuwd. Het omvat
De plaza
Pieren
Verkeerstorens vliegtuigen
Monorail
Langs de luchthaven ligt een autosnelweg met rijdende auto’s en vrachtwagens.

Modelspoorbaan
De spoorbaan in Madurodam is met een lengte van ongeveer 4 km de grootste modelbaan in Nederland. Er liggen vier stations en negen bruggen. Alle treinen in Madurodam zijn met de hand gemaakt van messing en polyester. Enkele modeltreinen die in Madurodam rijden zijn
Locomotieven NS 1100, 1200, 1300,1600 en 1700
Hondekoptreinstel
Plan V
Sprinter stoomtrein