Hoe is tennis ontstaan

Tennis is in de Middeleeuwen ontstaan in Frankrijk maar dit spelletje werd toen wel anders gespeeld. Het leek wel wat op kaatsen want de bekleedde bal werd toen in het begin geslagen met de hand. Pas rond het jaar 1500 werd er een soort van racket geïntroduceerd. In deze tijd was de sport echt voor de rijken.


Het tennis zoals het nu wordt gespeeld is in 1873 ontstaan in Engeland. In 1877 was de eerste officiële tenniswedstrijd en wel bij de voorloper van het huidige Wimbledon in Londen. Deze balsport wordt gepeeld met twee of vier spelers waarbij de tennisbal met een tennisracket over een net gespeeld moet worden. Het spel tennis begint echter pas wanneer de bal normaal gesproken bovenhands over het net in het goede vak wordt geslagen (service). Kan de tegenstander de tennisbal niet meer terug spelen over de lijn of hij of zij slaat de bal uit dan is het punt binnen. De puntentelling beslaat minimaal 4 punten per game namelijk bijvoorbeeld 15-0, 30-0, 40-0 of game maar als de tegenstander punten maakt dan gaat deze puntentelling net zo. Bij 40-40 is er deuce. Degene die nu twee punten maakt heeft de game. Bij 6 games is de set gewonnen tenzij het 6-6 staat. Dan wordt er een tiebreak gespeeld.

De 4 grote tennistoernooien of Grand Slams die jaarlijks in de wereld worden gespeeld zijn de Australian Open, Wimbledon, de US Open en Roland Garros. Er zijn natuurlijk ook vele kleinere tennistoernooien waaraan kan worden deelgenomen. In Nederland zijn er ATP toernooien als het ABNAMRO toernooi in Rotterdam, het Dutch Open Amersfoort en Ordina Open Den Bosch. Er wordt het meest gespeeld op gravel. Dat is rode gemalen baksteen. Wimbledon is echter bekend om zijn gras op de tennisvelden.

Enkele toppers uit het verleden zijn Björn Borg, Pete Sampras, Richard Krajicek, Jimmy Connors, John McEnroe, Arthur Ashe en Andre Agassi.
Momenteel zijn de beste tennisers bij de mannen Rafael Nadal en Roger Federer maar dit kan ook zo weer veranderen omdat er telkens weer nieuw tennistalent komt aanstormen.

Tennis is best wel een populaire sport. Het spelletje is ook leuk om te spelen met vrienden puur voor uw plezier. De populariteit van tennis steeg behoorlijk na de eerste wereldoorlog. Het spelletje is de laatste tijd wel steeds sneller aan het worden. Daarom is een goede service tegenwoordig ook erg belangrijk. Deze trend ziet met ook terug in het damestennis.