Sportmassage

Iedereen sport wel eens of heeft wel eens gesport. Het maakt niet uit of je intensief sport of recreatief eens wat aan sport doet, iedereen weet wel dat je lichaam veel te verduren heeft tijdens het sporten. Sportmassage is een soort van massage dat speciaal voor sporters is. Vooral topsporters maken veel gebruik van sportmassage.


Masseur
Iedereen moet goed voor zijn of haar lichaam zorgen. Een sportmasseur kan daarbij een grote hulp zijn. De sportmasseur helpt voor, tijdens en na het sporten om je lichaam in goede conditie te houden. Sommige sportmasseurs hebben een eigen praktijk. Meestal is dit aan huis, maar het kan ook op een sportvereniging of fitnesscentrum zijn. Mensen kunnen daar dan zomaar binnen lopen of speciale afspraken maken. Bekende sportverenigingen zoals bekende voetbalclubs hebben eigen sportmasseurs die ook tijdens wedstrijden aanwezig zijn.

Taken
Een sportmasseur heeft een aantal belangrijke taken:
• Het geven van massages.
• Verzorging van sporters.
• Het geven van advies op lichamelijk en soms ook voedingsgebied.
Iedereen is anders. Een sportmasseur zal dan ook eerst met de sporter een gesprek aan gaan om zo te bekijken wat de klachten zijn. Vaak hebben deze klachten te maken met voorgaande blessures. De masseur krijgt zo een goed overzicht van de sterke en zwakke kanten van het lichaam van de sporter. Zo kan er een goed schema gemaakt worden om de sporter weer in top conditie te krijgen.

Massages
Van massages wordt door sporters het meeste gebruik gemaakt. Zo worden de spieren lekker soepel gemaakt en is de kans op een blessure kleiner. Afvalstoffen worden hierdoor sneller afgevoerd en de doorbloeding van de spieren loopt gemakkelijker. Overbelasting kan door de masseur sneller ontdekt worden zodat blessures sneller ontdekt worden.

Diploma
Masseur wordt je niet zomaar. Je hebt er een diploma en andere opleidingen voor nodig. Na het behalen van het diploma zijn er ook nog steeds opfriscursussen nodig zodat men altijd bij de tijd blijft en op de hoogte is van de nieuwe ontwikkelingen. Er is een speciale bond waar men sportmassage diploma’s kan behalen. Dit is het Nederlandse Genootschap van Sportmassage.

Zelf masseren
Zelf masseren of dit door je partner laten doen is ook mogelijk. Ook zo blijven de spieren los en soepel. Om te masseren kun je ook olie gebruiken zodat het masseren soepeler verloopt. Je kunt gewone olie gebruiken, maar ook olie die speciaal voor het masseren van spieren is gemaakt. Deze kun je gewoon kopen bij een bekende drogisterij.