Dansen is goed voor lijf en geest

Dansen is een prima manier om je lichaam en geest gezond te houden. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Sydney (Australië) hebben dansers een bevredigend seksleven. Dansers zouden sneller een (vaste) partner vinden.


Dansen gaat vooral om creatief bewegen. Het ritmische bewegen maakt je hoofd leeg. Wie mooi kan dansen, voelt zich sexy. Eenmaal in de week een uurtje dansen, maakt gelukkig. Nodig je partner minstens één keer per week uit om samen te dansen. Het is bevorderlijk voor je relatie omdat het je relatie spannend en opwindend houdt. Door de dansende bewegingen maakt je lichaam een stofje aan, genaamd endorfine. Dit stofje maakt in je hersenen een gevoel van geluk aan.

Dansen is goed voor je conditie. Het vergroot namelijk je uithoudingsvermogen. Dansen maakt fit en gezond. Je traint je hele lichaam terwijl je daar niet bewust mee bezig bent. Je verbetert de coördinatie omdat je niet alleen je benen gebruikt bij het dansen, maar ook je armen, buik, handen en hoofd. Zijdelingse bewegingen versterken je scheenbeen, kuitbeen, en dijbeenbotten. Dit zijn de botten uit het beendergestel die ons gewicht moeten dragen. Je zult niet snel blessures oplopen tijdens het dansen. Zo zul je bij het dansen het tempo automatisch langzaam opbouwen. Pas na een tijd zul je gaan zweten en zal de hartslag versnellen. Dit bevordert de bloedcirculatie. Bij bepaalde dansstijlen train je ook het geheugen. Bepaalde stijlen vereisen een bepaalde opeenvolging van bewegingen. Zo train je niet alleen je geheugen, maar ook je gevoel voor timing. De bewegingen moeten immers precies worden afgestemd op de maat van de muziek.

Als je af wilt vallen, is dansen een uitstekende manier om van die extra kilo’s af te komen. Bij intensief dansen verbrand je net zoveel calorieën als iemand die wandelt, fietst of zwemt. Denk hierbij aan salsa of andere actieve danssoorten. Zumba dansen is op dit moment razend populair. Het is een behoorlijk intensieve manier van dansen waarbij je al snel resultaten boekt op het gebied van gewicht verliezen.