Schaken

Shaken is een denksport waarbij om de beurt een zet wordt gedaan. Schaken is een strategisch bordspel waarbij je nooit precies weet welke kant het op gaat omdat je de zet van de tegenstander nooit weet.


Enig inzicht en ervaring zijn bij dit bordspel wel aan te raden. Eigenlijk is het schaakspel al duizenden jaren oud al weet men niet precies wanneer het ontstond. In ieder geval werd er al in de zesde eeuw na Christus in Noord-India (Oost-Perzië) geschaakt. Dit heette Chatarunga. In de loop der tijd zijn er veel varianten gespeeld. Het huidige schaakspel ontstond in Frankrijk aan het eind van de 15e eeuw. Toen kwam de dame erbij. Een ieder snapt nu waarom dit spel sindsdien een koninklijk spel wordt genoemd. Een schaakbord heeft 32 witte vlakken en 32 zwarte vlakken.

Elke speler heeft zestien speelstukken, namelijk:
een koning
een dame
twee torens
twee lopers
twee paarden
acht pionnen

De speler met de witte stukken begint altijd. Degene die de koning van de ander pakt is de winnaar. Op een vak staat maximaal een stuk. Gaat u na een zet op een stuk van de tegenstander staan dan wordt dit “vijandelijke”stuk van het bord genomen. De koning zet per keer een stap maar waarheen maakt helemaal niet uit. De dame mag horizontaal, verticaal en diagonaal zoveel zetten doen als men wil. De dame is het sterkste stuk. De toren mag horizontaal en verticaal een stap of meerdere stappen zetten. De loper gaat diagonaal over het veld en mag ook zoveel stappen maken als het wil. Het paard maakt een aparte beweging van 2 stappen naar voren, achter of opzij en zet daarna nog een stap opzij ongeacht welke kant. Pionnen mogen een stap vooruit maken. Vanuit de beginpositie mogen ook twee stapjes worden gemaakt. De pion slaat een veld schuin naar voren. Schakers kunnen vaak erg goed rekenen en kunnen vele zetten vooruit denken.

Momenteel is Viswanathan Anand uit India de beste schaker ter wereld op basis van de ranking. Wie kent van vroeger niet de topschakers Karpov en Kasparov uit Rusland. Rusland is altijd een sterke speler geweest op het gebied van topschakers. De Russen Kramnik en Morozevitsj staan momenteel ook aan de top van de schaakwereld. Enkele bekende Nederlandse schakers zijn Jan Timman en Hans Böhm. Hans Böhm doet zo nu en dan wel eens de analyses van belangrijke schaakwedstrijden