Creatief denken

De meeste mensen denken dat het wel of niet creatief zijn bij de geboorte wordt bepaald. Echter niets is minder waar, want denken dat je niet creatief bent is een cliché en valt wel degelijk aan te leren. Creativiteit is te stimuleren, omdat het een onderdeel van het denkvermogen is dat extra aandacht en ontwikkeling nodig heeft. Laat de hersenen werken!


Creativiteit is waarnemen – denken en doen, nieuwe kansen zien en iets nieuws verzinnen. Het helpt de nog niet waargenomen kansen te benutten en oude en nieuwe problemen op te lossen. Creativiteit is nauw verbonden met kunst, maar is ook aanwezig op je levenspad. Je moet alleen de mogelijkheden zien en deze grijpen. Laat die langgekoesterde droom uitkomen en maak hem waar.

Er zijn twee manieren van denken, het verticale denken en het lateraal denken. Het traditionele, logische denken gebeurd met behulp van het verticale denk vermogen. De niet logische ideeën en gedachtegangen zijn belangrijk voor het lateraal denken.

Bedenk een probleem dat opgelost moet worden of verzin iets nieuws wat je graag zou willen uitvoeren. Je gaat als eerste zoveel mogelijk gegevens verzamelen en de bedachte ideeën, plannen opschrijven en uitwerken. Denk vooral niet gelijk dat iets niet haalbaar is of niet origineel genoeg. Belangrijk is te leren spelen met je gedachten en ze de ruimte te geven. Las een pauze in wanneer je niets meer kunt bedenken en laat tijdens een nachtje slapen je onderbewustzijn het werk doen. Wanneer je enthousiast over iets bent, werkt dat meestal ’s nachts ook door. Het creëren van nieuwe kansen of bedenken van oplossingen gaat niet over 1 nacht ijs, het heeft vaak even tijd nodig. Vervolgens ga je selecteren en kijken wat echt bruikbaar is en wat weg mag ofwel ga de balans opmaken en doe er iets mee. Wat spreekt aan, wat niet en probeer dit in beeld te brengen. Laat je keuze ook leiden door je gevoel, de eenvoud, de eventuele met zich meebrengende kosten en de slaagkans. Vertel het in geuren en kleuren tegen jezelf alsof het al af is en wees enthousiast. Hieruit vloeien vaak mooie dingen voort waarmee het zich een totaalbeeld gaat vormen en je de opdracht uit kunt gaan voeren.

Wellicht lukt het niet gelijk de eerste keer, maar je zult zien wanneer je doorzet en vooral blijft waarnemen- denken en doen dat je het vanzelf voor elkaar gaat krijgen. Creativiteit moet je stimuleren door er veel mee bezig te zijn, niet op te geven, kansen te zien, te ontdekken en vooral het initiatief te nemen.

Het allerbelangrijkste is: geloof in jezelf!