Ziekelijk liegen

Het zal niemand vreemd zijn eens een leugentje gebruikt te hebben om iemand niet te kwetsen, om ergens onder uit te komen of om jezelf in te dekken. Maar er zijn mensen die zoveel liegen, dat alles wat uit hun mond komt bij voorbaat al gelogen is. Het constante liegen komt voort uit een psychische aandoening ofwel persoonlijkheidsstoornis.


Een pathologisch (ziekelijke) leugenaar heeft een onbedwingbare drang om te liegen. Door het vele liegen ontstaan grote problemen tussen in de omgang van de leugenaar en zijn omgeving. In het begin herken je de pathologische leugenaar niet direct. Vaak zijn het innemende mensen die een hele goede eerste indruk maken. Omdat zij voor het liegen niet bang zijn, merk je op den duur dat een aantal zaken niet kloppen. Als je nader onderzoek verricht, merk je dat het merendeel van de informatie die je van deze persoon hebt, helemaal niet blijkt te kloppen en gebaseerd is op één grote leugen. Een pathologisch leugenaar is zich vaak wel bewust van het liegen, maar hij houdt er geen schuldgevoel aan over.

Aan de andere kant zijn er ook ziekelijke leugenaars die de leugens verspreiden omdat zij leiden aan waanbeelden. Zij geloven de leugens die zij vertellen. De psychische aandoening die deze ziekelijke leugenaars hebben heeft de naam ‘pseudologica fantasia’. Deze leugenaar zal altijd in opstand komen als je hem met de leugen confronteert. Hij zal zijn onwaarheden blijven bevestigen en ze heftig verdedigen.

Hoe ga je met een ziekelijke leugenaar om? Bedenk dat je voortdurend om de tuin wordt geleid. Je kunt met een ziekelijke leugenaar lastig afspraken maken. Houd daarom altijd je eigen werkelijkheid voor ogen. Verwacht niets van deze persoon. Verwachtingen draaien uit op een gevecht, die je echt nooit zal kunnen winnen.