Tips om jaloerse gevoelens in toom te houden

Vervelend als je door jaloezie niet goed kunt functioneren. Jaloezie veroorzaakt meestal veel ellende, voor jou en je omgeving. De volgende tips helpen je jaloerse gevoelens onder controle te houden.


Toegeven dat je jaloers bent
De eerste stap is het toegeven dat je niet wars bent van jaloerse gevoelens. Veel mensen schamen zich ervoor en verdringen of ontkennen deze gevoelens. Je kunt de gevoelens echter pas aanpakken, als je ze ook daadwerkelijk erkent.

Acceptatie
Stap twee is het accepteren van deze gevoelens. In zeker mate is jaloezie onvermijdelijk daar waar het liefdesrelaties betreft. Liefde en jaloezie gaan vaak hand in hand. Jaloezie heeft een positieve kant. Het maakt je strijdbaar voor je relatie. Heb je erg veel last van jaloerse gevoelens in je relatie, dan kan dit duiden op een gevoel van minderwaardigheid. Je kunt hier iets aan doen door bijvoorbeeld assertiviteitstrainingen of cursussen te volgen. Of je kunt praten met een goede psychiater om je eigenwaarde op te krikken. Eigenwaarde jaagt gegarandeerd ongewenste jaloerse gevoelens weg.

Stop de controle
Wanneer jaloerse gevoelens de kop opsteken, kun je zelf de keuze maken wat je ermee gaat doen. Je kunt ze bijvoorbeeld negeren. Ga je partner niet controleren en begin geen kruisverhoor op basis van jaloerse gevoelens. Je bereikt een averechts effect. Je wilt duidelijkheid, maar je krijgt afstand en een geïrriteerde partner. Ga ook niet abnormaal strijden voor de liefde van je partner. Liefde houdt stand door een natuurlijk evenwicht.

Emotionele afhankelijkheid
Een natuurlijk evenwicht bereik je als je gelijkwaardig bent aan je partner. Bouw daarom niet je hele leven om die partner. Zorg dat je eigen sociale contacten hebt en eigen bezigheden. Zo blijf je ook nog eens interessant voor je wederhelft.

Zelfvertrouwen
Eigenwaarde heeft niets te maken met het beeld dat je partner je geeft. Zorg daarom dat je werkt aan je zelfvertrouwen. Heb je daar moeite mee? Zoek deskundige hulp.

Realiteit
De realiteit is vaak anders dan wij het ons (graag) voorstellen. Verlies jezelf niet in onmogelijke fantasietjes. Dit kan alleen maar leiden tot teleurstelling.