Stress door geldzorgen

Geld is in veel gezinnen één van de grootste bronnen van ruzie en zorgen. Geldzorgen veroorzaken veel stress. De stress kan zo hoog oplopen, dat het schadelijk kan worden voor de gezondheid.


Gezinnen die constant gebukt gaan onder schulden, krijgen te maken een aanzienlijke dosis stress. Stress kan gevaarlijk zijn en lijden tot maagklachten en hartklachten, bijvoorbeeld een maagzweer of een hartaanval. De stress kan echter slinken als je weer vat krijgt op je financiën. Dat is makkelijk gezegd, als je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten. Toch is het niet onmogelijk je financiële situatie weer op de rit te krijgen. Misschien zie je zelf door de bomen het bos niet meer. Een onafhankelijk financieel adviseur kan helpen de financiële zaken weer onder controle te krijgen. Hij kan een budget met je samenstellen die grip geeft op je financiële toekomst.

Heb je veel schulden gemaakt? Je moet een plan opstellen om uit de schulden te raken. De financieel adviseur kan je daarbij helpen. Zijn de schulden erg groot en niet makkelijk aan te pakken. Dan kun je terecht bij een schuldhulpverlener. Voor adressen en informatie kun je terecht bij je gemeente. Je kunt ook voor particuliere professionele schuldhulp kiezen. Contoleer wel of deze betrouwbaar is. Vraag eventueel referenties op. Praat met je partner over de schulden en negeer ze niet. Misschien moeten er veranderingen doorgevoerd worden. Jullie moeten misschien kleiner gaan wonen of dingen verkopen om schulden het hoofd te bieden. Het is belangrijk om met een plan aan de slag te gaan. Houd je streng aan dit plan en evalueer regelmatig met je partner of alles nog steeds naar wens gaat. Ben je eenmaal uit de schulden geraakt? Proficiat! Probeer uit je ervaring te leren en raak niet weer terug in de schulden. Probeer daar waar mogelijk te besparen. Maak gebruik van de budgettips die je overal op het internet kunt vinden.