Faalangst

Faalangst is de angst om te mislukken, tekort te schieten of het niet kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen van mensen uit de leefomgeving. Het kan af en toe in zulke extreme gevallen voorkomen, dat het iemands leven behoorlijk kan gaan beïnvloeden. Soms gaat het zelfs zo ver dat diegene de deur niet meer uitkomt, denk hierbij aan angststoornissen zoals straat- en contactvrees.


Oorzaken

Het is vaak moeilijk te achterhalen waardoor faalangst ontstaat. Het kan liggen aan iemands aanleg en aangeboren zijn. Het kan voortkomen uit het moeten leveren van innerlijke drangprestaties of het gevolg zijn van het niet voldoen aan bepaalde eisen van de omgeving. Veel mislukkingen of negatieve ervaringen vergroten de onzekerheid, waardoor faalangst ontstaat. Maar ook het eigen uiterlijk of het sociaal gedrag kunnen aanleiding zijn tot gebrek aan zelfvertrouwen wat op den duur de angst vergroot.

Vormen

Faalangst kan allerlei vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een examen af moet leggen, waardoor zenuwen opspelen. Een beetje gezonde spanning kan geen kwaad, maar zodra dit grotere vormen aan gaat nemen en er slapeloosheid, trillen, hartkloppingen, zweten en gekke gedachten gaan ontstaan, kan het gebeuren dat dingen, die men normaal altijd weet, vergeten gaan worden. Hierdoor komt de angst tot falen opzetten. Nog een voorbeeld is plankenkoorts zoals het optreden voor een groot publiek of wanneer er veel op het spel staat. Een andere vorm van faalangst kan voorkomen in de sociale kring. De angst afgewezen te worden of buiten een groep te vallen. Zodra de angst tot falen extreme vormen aan gaat nemen, behoort deze tot de angststoornissen.

Behandeling

Er zijn diverse gedragstherapie├źn die extreme faalangst kunnen aanpakken of assertiviteitstrainingen om het vertrouwen in de eigen prestatie te verhogen. Ook hypnotherapie kan helpen om je bewust te worden van je eigen kracht en passie om zo nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Bij eenmalige faalangst zoals bij een examen of spreken in het openbaar kunnen kalmerende medicijnen de stress gevoelens en vervelende gedachten onderdrukken of zelfs laten afnemen.

Belangrijk is vooral niet gebukt te gaan onder faalangst wanneer dit uw leven gaat beheersen, maar laat u behandelen en ga weer zelfverzekerd de toekomst in!