Angst voor de tandarts

Veel mensen slaan een bezoek aan de tandarts over omdat ze er bang voor zijn. Angst voor de tandarts is in Nederland een van de meest voorkomende fobieën.


Angst
Ongeveer 80% van de bevolking gaat niet graag naar de tandarts. Bang voor pijn en voor de handelingen die de tandarts uitvoert. Angstsymptomen zijn:
• Zweten.
• Trillen.
• Misselijkheid.
• Versnelde polsslag.
• Hoge bloeddruk.
Vaak is men na het bezoek aan de tandarts weer gerustgesteld. Toch blijft de angst iedere keer weer terug komen. Mensen die de stap nemen om de tandarts toch te bezoeken willen het liefst zo snel mogelijk aan de beurt zijn en gaan precies op tijd de praktijk binnen. Soms lopen mensen nog weg als het hen te lang gaat duren.

Problemen
Mensen die echt bang voor de tandarts zijn gaan soms jaren niet op controle. Hierdoor verslechterd het gebit waardoor er diverse problemen kunnen ontstaan. Zowel lichamelijk als mentaal kan dit veel schade opleveren. Ook op emotioneel en sociaal gebied ontstaan er vaak problemen. Doordat het gebit slechter wordt schaamt men zich. Hierdoor durft men vaak niet meer uit huis te gaan omdat men bang is dat iemand het ziet. De stap om na enkele jaren toch naar de tandarts te gaan is groot. Dit omdat men zich bij de tandarts moet verantwoorden.

Kinderen
De angst voor de tandarts komt veel bij kinderen voor. Vaak wordt de angst voor de tandarts vanuit de ouders aan de kinderen wordt doorgegeven. Kinderen pikken deze angst al snel op. Probeer uw angst niet aan uw kind te laten merken.

Angst tandarts
Voor mensen die angst hebben voor de tandarts zijn er speciale angst tandartsen. De tandartsen zijn speciaal opgeleid om mensen te ondersteunen en van hun angst af te helpen. Er zal veel gepraat worden. Zo zal er van te voren gepraat worden over welke angsten men heeft. Gedurende de behandeling zal de tandarts alles goed uitleggen. Zo weet men wat er gaat gebeuren. Indien de angst echt niet minder wordt kan er gekozen worden voor een behandeling onder plaatselijke of gehele verdoving. Bij kinderen dienen ouders zich op de achtergrond te houden zodat de tandarts met het kind bezig kan zijn. Ouders mogen uiteraard wel in de behandelkamer aanwezig zijn.

Technieken
Vroeger kon het bij een tandarts er nogal hardhandig aan toe gaan. Hieruit zijn ook veel van deze angsten ontstaan. Tegenwoordig zijn de technieken zo modern dat er vrijwel geen pijn meer komt kijken bij een ingreep. Deze technieken zorgen ervoor dat men pijnloos behandeld kan worden.

De stap nemen
De stap nemen om weer naar de tandarts te gaan als je er jaren niet geweest bent is erg groot. De meeste blijven liever met rotte tanden en pijn lopen dan dat ze naar de tandarts gaan. Toch is het beter om toch een afspraak te maken. Leg uit dat je angst hebt en dat je jaren niet geweest bent, dan zal er zeker een oplossing gevonden worden waardoor je toch weer behandeld kunt worden. Na de eerste afspraak zal er een hoop van je schouders afvallen.