Barack Obama

De 44e president van de Verenigde Staten werd op 4 augustus 1961 geboren als Barack Hussein Obama II. Hij werd geboren op Hawaï en is de eerste zwarte Amerikaan die president is geworden.


Jeugd
De vader van Barack was afkomstig uit Kenia en zijn moeder uit Amerika. Toen hij twee jaar oud was gingen zijn ouders uit elkaar. Zijn vader ging terug naar Kenia en Barack heeft hem daarna niet meer gezien. Zijn moeder hertrouwde met een Indonesische man genaamd Soetoro. Het gezin verhuisde naar Jakarta waar Barack door het leven ging als Barry Soetoro.

Terug naar Hawai
Toen Barack 10 jaar oud was ging hij terug naar Hawaï en ging bij zijn grootouders wonen. Zijn vader overleed toen Barack 21 jaar was aan de gevolgen van een auto-ongeluk in Kenia. Zijn moeder overleed in 1995 aan de gevolgen van de slopende ziekte kanker.

Politiek
Barack had altijd al interesse in politiek. In 2004 streed hij in de senaatsverkiezingen om een open zetel. Deze strijd voerde hij tegen de republikein Alan Keyes. Ook hij was een Afro Amerikaan. Barack won deze strijd met maar liefst 70% van de stemmen en werd hiermee de 5e Afro Amerikaan in het senaat. Voorgangers waren
• Hiram Revels.
• Blanche K. Bruce.
• Edward Brooke.
• Carol Moseley Braun.
Obama zette zich vooral in voor onderwijs en immigratie. Ook was hij actief bij buitenlandse zaken.

President
16 januari 2007 maakt Obama bekend dat hij de strijd om het presidentschap van Amerika aanging. Zijn belangrijkste tegenkandidaat werd Hillary Clinton. Tijdens een van de vele speeches die hij toen deed zij hij de volgende woorden
Er is geen links Amerika en geen conservatief Amerika; er is de Verenigde Staten van Amerika. Er is niet een zwart Amerika en een blank Amerika en een latino Amerika en een Aziatisch Amerika; er is de Verenigde Staten van Amerika.
Dit zijn de woorden die iedereen zijn bijgebleven. Ze zijn ondertussen net zo bekend als de woorden van Martin Luther King´s I have a dream.
Al snel werd duidelijk dat Obama de favoriet was onder de Democraten en werd als presidentskandidaat voorgesteld. Tijdens de verkiezingen wist Obama steeds meer mensen achter zich te krijgen met slagzinnen als Yes we can en Change we can believe in. John McCain was in de race om het presidentschap zijntegenstander, maar hij maakte weinig kans tegen Obama. Het was al voor de verkiezingen bekend dat Barack Obamade nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden. Op 4 november 2008 was dit dan ook officieel bekend. Obama werd beëdigd op 20 januari 2009.