Sinterklaas

In Nederland en België vieren we ieder jaar het Sinterklaasfeest. Sinterklaas kent iedereen wel. De goed heilig man met zijn knecht zwarte piet die als je lief bentvoor cadeau’s zorgt en als je stout bent voor de roe.


Land van herkomst
Sinterklaas komt niet uit Spanje zoals we allemaal denken. Hij komt uit Turkije. Hij werd geboren in het jaar 270 in de streek Lycië in Turkije. Nicolaas zoals Sinterklaas heet had rijke ouders die op jonge leeftijd al stierven.

Armen
Het geld dat Nicolaas erfde van zijn ouders wilde hij niet zelf houden. Hij deelde het uit aan de armen. Op 6 december 342 stierf Nicolaas. Er wordt geschat dat hij ongeveer 82 jaar oud is geworden. Sinterklaas is dus niet jarig op 6 december, maar het is zijn sterfdag. Na zijn dood werd hij heilig verklaard. Zijn naam veranderde toen in Sint Nicolaas.

Feest
Het Sinterklaasfeest is door de jaren heen enorm veranderd. Om Nicolaas te eren kregen de armen op 6 december steeds een stuk brood en de schoolkinderen hadden die dag vrij. Deze dag werd het sinterklaasfeest gevierd. Er was een kinderoptocht waarbij een kind gekozen werd die een mijter op mocht zetten, een lange mantel aan mocht trekken en een staf mocht vasthouden. Dit kind mocht in de optocht voorop lopen.

Verbod
Het Sinterklaasfeest werd niet echt erkend. Kerstmis mocht gevierd worden omdat dit het geboortefeest van Jezus was, maar het sinterklaasfeest werd verboden. Er zijn zelfs speciale wetten geweest die het feest verboden.

Nederland
In Nederland werd het sinterklaasfeest juist populairder. Steeds meer mensen gingen meedoen aan dit feest. Kinderen zetten hun schoen en zongen liedjes en er kwamen ook nog andere tradities bij. Zo kreeg sinterklaas een knecht die hem overal bij hielp. Dit was zwarte piet. Ook de stoomboot uit Spanje is er later pas bijgekomen. Sinterklaas moest natuurlijk een opvallende intocht hebben.

Pakjesavond
In het begin werd alleen de schoen gezet. Kinderen kregen lekkers erin of een klein cadeau. Later kwamen daar grotere cadeaus bij en werd er zelfs een speciale sinterklaasavond gehouden. Dit werd toen pakjesavond genoemd. De avond dat sinterklaas cadeaus bij mensen thuis bezorgt. Uiteraard kan hij dit niet alleen en heeft de hulp van honderden zwarte pieten.

5 of 6 december
Op 5 december wordt pakjes avond gevierd. Sommige mensen houden echter 6 december aan. Dit komt omdat heel vroeger de nieuwe dag niet om twaalf uur s’avonds begon, maar al om zes uur s’avonds. Als het nu dus zes uur in de avond is, dan was het vroeger al twaalf uur en dus al een dag later.

Traditie
Helaas neemt de kerstman de laatste jaren steeds meer de decembermaand over. Sinterklaas wordt wel nog gevierd, alleen steeds minder. Er wordt vaker voor het kerstfeest gekozen om cadeaus te geven omdat dit gezelliger is en de hele familie dan vaak samen is. Omdat het beiden in de maand december valt wordt er maar voor een feest gekozen en steeds vaker wordt dat het kerstfeest. Gelukkig zijn er toch nog mensen die de traditie van het sinterklaasfeest aan hun eigen kinderen doorgeven. De traditie zal dus wel altijd blijven bestaan.