O.J. Simpson

Oranthal James Simpson afgekort O.J. Simpson was in de jaren 60 en 70 een bekend America Football speler. Later werd hij acteur en speelde diverse kleine rollen in B-films. Het meest bekend is hij echter geworden na de moord op zijn vrouw en een vriend van haar in 1994. In deze rechtszaak was hij de hoofdverdachte.


Football
O.J. Begon zijn football carrière aan de Universiteit van Zuid-Californië. In 1969 speelde hij bij het bekende team The Buffalo Bills. Hier vestigde hij het record om in 14 wedstrijden de 2000 yard grens te passeren. In 1973 werd hij gekozen als beste en meest waardevolle speler van de hele competitie. 1973 was dan ook zijn topseizoen. Na veel successen beëindigde hij in 1979 zijn carrière.

Acteur
Nadat hij was gestopt met American Football kreeg hij rollen als acteur aangeboden. Zijn eerste rol was in de tv serie Roots. Daarna volgde de film Capricorn One en de Naked Gun trilogie.

Moord
In 1994 werd zijn ex vrouw vermoord gevonden bij haar huis in Brentwood, Los Angeles. Een vriend van haar genaamd Ron Goldman werd ook dood aangetroffen. De kinderen van O.J. en zijn ex vrouw Nicole lagen boven te slapen en hebben gelukkig niets meegekregen van wat er zich allemaal afgespeeld heeft. Het bewijsmateriaal dat gevonden werd voerde al snel naar O.J. toe. Na een lange vlucht voor de politie die live op tv gevolgd kon worden werd O.J. gearresteerd. Hierna volgde het proces dat inmiddels wereldwijd bekend is.

Proces
Het proces tegen O.J. Simpson was ook op tv te volgen. Niet alles, maar wel een groot gedeelte ervan hield de mensen lange tijd in de ban. Iedereen wilde weten en zien wat de uitkomst zou zijn. Het proces duurde maar liefst 133 dagen en de mensen die er in voor kwamen werden wereldwijd bekend. Veel van hen zoals de rechter en de advocaten schreven later boeken over het proces.

Vrijspraak.
Hoewel alles in de richting van O.J. wees werd hij toch vrijgesproken. Dit was op 3 oktober 1995 om 10.00 uur in de ochtend. Later tijdens een civiele zaak waarin het meer om schadevergoedingen gaat werd hij echter wel schuldig bevonden. Tot op heden geloven veel mensen nog dat hij schuldig is. Zeker na het uitbrengen van een boek waarin hij fictief beschrijft hoe hij de moorden zou hebben aangepakt als hij daadwerkelijk de dader zou zijn.

Overval
Lange tijd heeft O.J. vrij rond kunnen lopen. In 2008 werd hij opnieuw gearresteerd, maar nu voor een gewapende overval en ontvoering. Hij zou samen met enkele anderen een hotelkamer in Las Vegas zijn binnen gedrongen met als doel om persoonlijke spullen terug te krijgen. In december 2008 werd hij hiervoor veroordeeld tot 33 jaar cel met de mogelijkheid om na ongeveer 10 jaar vrij te komen.