Kosten kinderopvang

Voor veel vrouwen zijn de kosten voor de kinderopvang een belemmering om weer aan het werk te gaan. Als je niet het geluk hebt dat oma of opa zich tijdens je werkuren over je kroost kunnen (en willen) ontfermen, dan ben je aangewezen op de reguliere of particuliere opvang. Dat kost geld, maar in veel gevallen krijg je een (behoorlijke) tegemoetkoming via je werkgever en/of de Belastingdienst.


In de Wet Kinderopvang staan de regels over het dragen van de kosten van kinderopvang. De totale kosten worden gedragen door ouders, werkgevers en de overheid. Ook regelt deze wet de kwaliteit van en toezicht op kinderopvang. In principe sluit je zelf een contract af met een crèche of gastouderbureau. De rekening gaat doorgaans direct naar jou. Soms kun je regelen dat je tegemoetkoming via je werkgever en de Belastingdienst rechtstreeks naar de opvang gaat en jij alleen het verschil nog betaalt. In de meeste gevallen betaalt de Belastingdienst de tegemoetkoming van de overheid en de werkgever in de vorm van een voorschot direct uit op jouw rekening.

De hoogte van de tegemoetkoming heeft te maken met het inkomen van jou en je partner, het soort opvang en het aantal kinderen waarvoor de opvang geldt. Je kunt via de website van de Belastingdienst via een rekenmodule direct uitrekening hoe hoog de bijdrage is. Via deze site kun je ook direct je aanvraag voor je toeslag doen.

De Belastingdienst betaalt alleen uit voor opvang die voldoet aan de voorwaarden volgens de Wet Kinderopvang. Een crèche of gastouderbedrijf moet geregistreerd zijn en voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Of het bureau aan de eisen voldoet, wordt gecontroleerd door de gemeente. De gemeente laat via de GGD regelmatig inspecties uitvoeren. Kindercentra en gastouderbureaus die recht op tegemoetkoming geven, staan geregistreerd bij de gemeente. Zowel de Belastingdienst als de werkgever kunnen om een bewijs van registratie vragen.