Een zusje of broertje erbij

Je baby is inmiddels uitgegroeid tot een kleine dreumes. Je hebt je draai weer helemaal gevonden. Maar dan komen opeens de kriebels weer. Hoe zou het zijn als je dreumes een broertje of zusje erbij zou krijgen? Een tweede, derde of misschien wel vierde kind erbij zal de nodige aanpassing en verandering met zich meebrengen.


De komst van het eerste kind heeft al heel wat veranderingen in je leven veroorzaakt. Je weet waarschijnlijk nog precies hoe je van een stel geleidelijk veranderde naar een gezin, en wat daar allemaal bij kwam kijken. Er moest een kinderkamer komen en babyspullen. Misschien heb je kinderopvang moeten regelen. Met een nieuw kind erbij, zul je weer van alles moeten regelen.

Als je overweegt weer in verwachting te raken, dan is het verstandig naar je eerst naar je lichamelijke en psychische gezondheid te kijken. Misschien is het goed eerst lekker bij te komen tijdens een vakantie. Besef dat je kinderwens straks weer gaat leiden tot slapeloze nachten. Ben je daar wel goed op voorbereid?

Het heeft bepaalde voordelen als je een aantal jaren wacht met een volgend kindje. Je eerste is wat minder hulpbehoevend, want het kan zichzelf al aankleden bijvoorbeeld als de baby komt. Ook kun je volop genieten van je eerste kind, zonder door de zorg van het tweede kind iets te hoeven missen. Aan de andere kant kan het leeftijdsverschil als je wacht een nadeel zijn voor de kameraadschap tussen de kinderen.

Wat wijsheid is, ligt aan je eigen wensen en verwachtingen. Wees er in ieder geval honderd procent op voorbereid en sta volkomen achter je keuze. Je weet in ieder geval al uit ervaring wat je ongeveer te wachten staat als je kiest voor een volgende zwangerschap en de geboorte van een zusje of broertje.