Co ouderschap zo regel je dat goed

Het is spijtig als je een relatie moet beëindigen. Als er kinderen zijn, kun je gelukkig kiezen voor een co-ouderschap. Dankzij co-ouderschap kan het kind beide ouders nog evenveel zien. Co-ouderschap is in de meeste echtscheidingen een goede mogelijkheid. Beide ouders moeten dan wel graag voor hun kinderen blijven zorgen.


Co-ouderschap is niet alleen voor kinderen een grote pleister op de wond. Voor ouders is het ook fijn dat zij ook na een scheiding tijd en daarmee veel contact blijven houden met de kinderen. Dankzij het gedeelde ouderschap blijft er tijd over om na de scheiding weer een eigen leven op te bouwen in de tijd dat de kinderen bij de ex-partner zijn. Kinderen profiteren van twee “thuisbasissen”. Deze situatie stimuleert ze beslist in het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Als ouders van kinderen scheiden, verlangt de wet dat er een goede regeling komt voor de kinderen. In de regeling staat wie er voor de kinderen gaat zorgen en hoe dit financieel wordt geregeld. In dit ouderschapsplan hoeft niet gedetailleerd beschreven te staan welke regels in ieder huis gelden. Kinderen zijn flexibel en passen zich snel bij situaties aan. Ook daar waar het onderlinge verschillen betreft. De nadruk ligt op ‘veiligheid’ en ‘geborgenheid’. Zij moeten zich thuis en welkom voelen. Het is belangrijk ze duidelijk te maken dat er van ze gehouden wordt en dat ze altijd een onderdeel van het huishouden zijn.

Vertel je kinderen op tijd in welke situatie ze terecht komen na de scheiding. Wees duidelijk en positief. Betrek ze bijvoorbeeld in de inrichting van hun kamertjes. Zorg ervoor dat in beide kamers vertrouwde spullen staan. Geef kinderen de ruimte om hun emoties te verwerken. Ze mogen best eens boos of heel erg verdrietig zijn. Praat niet negatief over je partner waar je kinderen bij zijn. Dat kan heel belastend voor ze zijn.

Is er een nieuwe partner aanwezig? Maak de kinderen duidelijk dat deze niet de rol van een nieuwe ouder vervult. Het duurt een tijd voordat er een (goede) band kan ontstaan tussen een nieuwe partner en je kinderen. Hoe sneller je een nieuwe partner hebt gevonden na de scheiding, hoe langer dit proces kan duren. Neem daarom bij voorkeur na een scheiding eerst de tijd om even helemaal alleen tot rust te komen. Dat is niet alleen goed voor je kinderen, maar ook voor jezelf.