Ruzie met je schoonfamilie

In tv-series smullen ze er van: de situaties die ontstaan uit conflicten met je schoonouders. In de praktijk is het echter een stuk minder hilarisch. Er komt menig echtscheiding van.


De oorzaken waarom het niet botert tussen schoonfamilie zijn redelijk te benoemen met de trefwoorden: bemoeizucht, te hoge verwachtingen, jaloezie en vooroordelen. Iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken en het komt regelmatig voor met schoonfamilie. Je kiest je schoonfamilie nu eenmaal niet zelf uit. Wanneer een slechte verstandshouding tussen jou en je schoonfamilie huwelijksproblemen oplevert, moet je actie ondernemen.

In het geval van een conflict tussen jou en je schoonfamilie kun je beter een aantal dingen vermijden, wil je het niet tot een huwelijkscrisis laten komen. Veroordeel je partner niet vanwege zijn familie. Is het je partner die ruzie heeft met jouw ouders? Probeer hem te begrijpen en laat het hem uitleggen. Maak als het even kan liever geen ruzie met familie voordat je de grieven van tevoren hebt besproken met je partner. Wanneer er ruzie is en één van de partners wil geen bezoek naar die familie afleggen, dwing je dit niet af. Vat een ruzie tussen je partner en je familie niet persoonlijk op. Houdt negatieve gevoelens over familie niet voor jezelf, maar praat er over met je partner. Je loopt namelijk risico dat je gevoelens anders tot een uitbarsting kunnen komen.

Steun je partner en luister naar hem. Probeer oplossingsgericht met elkaar te praten en buig negatieve uitingen om naar positieve. Wanneer de ruzie hoog is opgelopen, kun je het beter een tijdje laten rusten en de discussie voor een later moment bewaren. Je emoties kunnen namelijk in de hitte van de strijd hoog oplopen en de kans dat je voor rede vatbaar bent is misschien ver te zoeken. Kom je er niet meer uit? Je kunt hierbij professionele hulp zoeken via een relatietherapeut.