Oprah Winfrey

Opray Winfrey kwam op 29 januari 1954 ter wereld als Oprah Gail Winfrey. Ze werd geboren in een klein plaatsje genaamd Kosciusco in de staat Mississippi. Oprah werd bekend door haar eigen show The Oprah Winfrey show, maar ook als actrice, producent en zakenvrouw.


Familie
Oprah groeide op in een baptistische familie. Oprah zou eerst eigenlijk Orpah heette vernoemd naar een vrouw uit de Bijbel. De r en de letter p werden bij aangifte van haar geboorte per ongeluk omgewisseld waardoor er Oprah kwam te staan. Oprah bracht haar kinderjaren door bij haar oma. Dit omdat haar eigen ouders nog te jong waren om een kind op te voeden. Het waren tieners toen Oprah geboren werd. Toen ze ongeveer 10 was ging ze bij haar moeder wonen.

Misbruik
Jarenlang heeft ze het voor zich gehouden, maar enkele jaren geleden kwam Oprah ermee naar buiten dat ze in de periode dat ze bij haar moeder woonde verschillende keren seksueel is misbruikt door neven en ooms. Ze raakte hierdoor op haar 14e zwanger, maar haar kindje werd door geboren. Hierna trok ze in bij haar vader die zeer streng was en er op toe zag dat Oprah iedere dag naar school ging.

TV en film
Op haar 19e kreeg Oprah een baan als nieuwslezeres in Nashville. Haar talent blijft niet onopgemerkt en in 1984 krijgt ze haar eerste eigen show genaamd AM Chicago. Ook dit programma werd een enorm succes waardoor er besloten werd om de naam te veranderen in The Oprah Winfrey Show. De eerste jaren was de show vooral gericht op sensatie nieuws. Daarna veranderde het naar serieuzere onderwerpen en interviews met bekende personen. In 1992 maakt Oprah een historische show door als eerste Michael Jackson te interviewen. Hierdoor werd ze over de gehele wereld bekend. Sinds 2007 wordt de show in meer dan 113 landen uitgezonden. Vaste onderdelen komen regelmatig terug zoals:
• Oprah’s Book Club. Oprah zelf is een fervente lezeres en zet een eigen boekenclub op.
• What’s the Buzz. Nieuwe talenten krijgen hierin de kans zich te bewijzen.
• Oprah’s favorite things. Oprah’s favoriete dingen. In deze uitzending wordt het publiek overladen met cadeaus die op Oprah’s favoriete lijst staan.
• Tuesday’s with Dr. Phil. Dr. Phil praat over verschillende onderwerpen met Oprah. Later krijgt hij zijn eigen show op tv.
• Ask Dr. Oz. Dr. Oz verteld over medische onderwerpen. Ook hij krijgt zijn eigen tv show.
• Film premières. Oprah houdt in haar eigen studio filmpremières voor haar publiek. De film wordt later met de hoofdrolspelers besproken.
Oprah breekt door als actrice in de film The Color Purple. Nog steeds speelt ze in films, maar maakt zelf ook films.

Harpo
Na de naamsverandering van de show begint Oprah al vrij snel haar eigen productie maatschappij en brengt de show daar onder. De naam van de maatschappij wordt Harpo. Oprah omgedraaid, maar ook de naam van een van de karakters uit The Color Purple.

O Magazine
Oprah heeft haar eigen tijdschrift genaamd O Magazine. Hierin wordt van alles beschreven en er staan interviews in. Zelf staat Oprah steeds op de cover van dit tijdschrift. Door al dit samen mag Oprah zich met recht Miljonaire noemen.