Jane Goodall

Mensen die veel tv kijken en dan met name de natuur en dierzenders zoals discovery channel of animal planet kennen deze dame wel. Jane Goodall werd in 1934 geboren in Londen. Haar volledige namen zijn Valerie Jane Morris-Goodall.


Chimpansee
Jane Goodall is een antropologe en biologe. Het best bekend is ze vanwege haar studie van de chimpansee. Meer dan veertig jaar heeft ze de chimpansee bestudeerd op gebieden als:
• Familie leven.
• Sociale leven
In Tanzania had ze een eigen instituut dat zich met deze onderzoeken bezig hield. Hier was ze een tijd lang ook directrice van.

Ontdekkingen
Een van haar grootste ontdekkingen was het gebruik van werktuigen en hulpmiddelen door de chimpansee. Bijvoorbeeld met takjes en twijgen vingen chimpansees termieten. De twijgen worden door de chimpansee in de termieten holen gestoken waardoor deze langs de twijgen omhoog komen lopen. De chimpansee trekt het twijgje terug en eet de termieten op. Totdat dit bekend werd dacht men dat alleen de mens werktuigen en hulpmiddelen gebruikte. Andere ontdekkingen waren dat de chimpansee heel soms vlees eet en oorlog voert met andere soorten chimpansees.

Namen
Jane Goodall was ook de eerste die chimpansees namen gaf in plaats van nummers. Hier is zeer veel argwaan over geweest door andere onderzoekers. Zij vonden dit niet kunnen. Gelukkig bleek dit goed uit te pakken, vandaar dat dit nu wereldwijd gebeurd. Denk hierbij aan dierentuinen.

Tegenwoordig
Tegenwoordig zet Jane Goodall zich voornamelijk in voor de mensapen en het welzijn en behoud van de mensapen. Hiervoor bezoekt ze diverse programma’s en voornamelijk dierentuinen. Zo kan ze zien hoe men met de apen werkt en hoe ze er leven. Sinds 2002 is ze ook ambassadeur van de VN (Verenigde Naties). In 2004 kreeg ze een koninklijke Engelse onderscheiding en in 2006 kreeg ze voor al haar werk en onderzoeken UNESCO’s zestigste verjaardagsmedaille.

Film en documentaires
Over het leven van Jane Goodall zijn al tientallen films en documentaires gemaakt. Zo kan men zien hoe deze dame te werk gaat en wat ze allemaal bereikt heeft. Een aantal van deze films en documentaires is regelmatig te zien op zenders als Discovery Channel, National Geograpic Channel en Animal Planet.

Spreuk
Jane Goodall heeft een spreuk die ze altijd gebruikt en dat is:
Ieder individu is de moeite waard.
Ieder individu heeft een rol te spelen.
Ieder individu kan een verandering tot stand brengen.