Harry Potter

Harry Potter is de laatste jaren enorm populair geworden over de gehele wereld. De verhalen gaan over tovenaarsleerling Harry Potter die in een magische wereld terecht komt als blijkt dat hij bijzondere krachten heeft.


J.K. Rowling
J.K. Rowling is de schrijfster van de Harry Potter verhalen. J.K. staat voor Joanne Kathleen. Kathleen is de naam van haar oma. De schrijfster had een moeilijke start en zat financieel bijna aan de grond. De uitgever had haar verhalen afgewezen, maar door de oplettendheid van een medewerkster die de verhalen mee naar huis had genomen en merkte dat haar kinderen zeer enthousiast waren werden de verhalen toch gepubliceerd.

Boeken
In 1997 werd het eerste boek gepubliceerd. Dat boek bracht Rowling ongeveer 100.000 euro op. In 1999 waren er al drie boeken verschenen uit de zevendelige Harry Potter reeks. Deze namen plaats een tot en met drie in op de boekenlijst van best verkochte boeken in Amerika en Engeland. In 2007 waren er al meer dan 350 miljoen boeken van de zevendelige serie wereldwijd verkocht. Deze zijn in ongeveer 65 talen uitgebracht en hebben meer dan 8 miljard euro opgebracht samen. De boeken uit de serie heten in het Nederlands:
• Boek 1: De steen der wijzen. (1998).
• Boek 2: De geheime kamer. (1999).
• Boek 3: De gevangen van Azkaban. (2000).
• Boek 4: De vuurbeker. (2000).
• Boek 5: De orde van de Feniks. (2003).
• Boek 6: De halfbloed prins. (2005).
• Boek 7: De relieken van de dood. (2007)
De jaartallen duiden aan wanneer deze in Nederland uitgebracht zijn.

Films
Omat de boeken zo’n succes waren zijn er ook films van gemaakt. Tot op heden (2009) zijn er zes delen uitgekomen op film. Aan het zevende deel wordt nog gewerkt. De acteurs uit de film spelen vanaf het begin al mee en zijn eigenlijk opgegroeid hiermee. Van kindsterretjes zijn het nu volwassen acteurs geworden die ook steeds meer gevraagd worden voor andere rollen.

Populair
Zowel de boeken als de films zijn enorm populair geworden de laatste jaren. Telkens als er een nieuw boek uitkwam lagen mensen soms al dagen voor de winkel te wachten zodat ze als een van de eersten een boek konden bemachtigen. Naast de boeken en films zijn er ook andere producten op de markt gebracht. Denk hierbij aan o.a.:
• Actie figuren.
• Dekbedden.
• Video spellen.
Teveel om op te noemen eigenlijk. Alles wat je maar kunt bedenken is wel te verkrijgen. Of de populariteit na de laatste film ook zo aan blijft houden is maar de vraag. Misschien is het dan wel tijd voor een nieuw personage dat de wereld in zijn of haar ban krijgt.