Festivals zijn een aanslag op je gehoor

Wetenschappers van de Universiteit Gent trokken reeds 2 jaar geleden naar alle grote Vlaamse festivals. Ze meten daar zowel de geproduceerde decibels, als de gehoorschade die deze decibels teweeg brachten bij de festivalgangers. Het resultaat was schokkend. Één op vier loopt permanente hoorschade op.


Volgens een Koninklijk besluit mag muziek de geluidssterkte van 90 decibel niet overschrijden. Als je langer dan een kwartier wordt blootgesteld aan 90 decibel heb je immers grote kans op gehoorschade. Wat opvalt is dat deze wet echter niet geldt voor festivals! Daar mogen onbeperkt decibels geproduceerd worden indien er geen concrete afspraken zijn gemaakt met het stadsbestuur.

De wetenschappers kwamen tot de schokkende vaststelling dat van deze uitzondering op de wet gretig gebruik wordt gemaakt. Op elk festival werd de grens van 90 decibel overschreden. Op pukkelpop stegen de decibels zelfs vlot boven de 120!

Wat de toestand nog problematischer maakt is de langdurigheid van de blootstelling aan het lawaai. De festivals duren vaak meerdere dagen en aan de blootstelling is werkelijk geen ontsnappen. Overal waar je gaat of staat op de festivalweide zijn er geluidstorens die het volume verspreiden.

Het onderzoek wees uit dat bij afloop van het festival 24, 3% van de jongeren permanente hoorschade had opgelopen. Dat is één op vier! Daarnaast had ruim 60% meer dan een week last van oorsuizingen.

Deze permanente schade heeft wel degelijk ernstige gevolgen. De jongeren die hoorschade hebben opgelopen zullen het voor hun verdere leven bijvoorbeeld moeilijk hebben om een gesprek te volgen als er achtergrondgeluid is. Het menselijk gehoor heeft namelijk geen recuperatievermogen.

Pukkelpop heeft de boodschap inmiddels begrepen. Zij deelden deze zomer voor de allereerste keer massaal oordopjes uit.