Grease

Grease de film stamt uit 1978 en is gebaseerd op de populaire musical uit 1972. De hoofdrollen waren voor John Travolta en Olivia Newton John. De film maakte van hen beiden direct grote filmsterren.


Verhaal
Sandy en Danny ontmoeten elkaar tijdens de zomervakantie. Ze beleven een vakantie vol plezier en romantiek. Als het schooljaar weer begint blijkt dat Sandy en Danny naar dezelfde school gaan. Deze is genaamd Rydell High. Als ze elkaar daar plotseling tegenkomen doet Danny net alsof hij haar niet kent. Hij heeft namelijk een reputatie hoog te houden als vrouwenversierder. Danny doet zich dan ook erg stoer voor, een kant die Sandy niet van hem kent. Omdat Danny niets van haar wil weten, papt Sandy met andere jongens aan om Danny jaloers te maken. Dit lukt en Sandy en Danny doen samen mee aan een danswedstrijd op school. Tijdens de wedstrijd danst Danny plots met een ander meisje en wint met haar de wedstrijd. Sandy is boos en verdrietig en wil niets meer met Danny te maken te hebben. Na een racewedstrijd beseft Sandy dat ze toch niet zonder hem kan en veranderd van een tuttig meisje in een moderne jonge vrouw. Zo komen de twee toch nog bij elkaar.

Liedjes
De liedjes uit de film werden uitgebracht op een soundtrack LP. Daarop staan de nu legendarische nummers zoals:
* Summernights.
* Hopelesly devoted.
* Sandy.
* The one that I want.
* Greased lightning.
De nummers uit de film kunnen door vrijwel iedereen wel meegezongen worden. De film wordt jaarlijks nog in diverse bioscopen gedraaid als zogenaamde sing a long movies. Het publiek mag tijdens de film luidkeels meezingen en men wordt gevraagd om in Grease kleding te komen.

Musicals
Na de film werd Grease pas echt bekend bij de meeste mensen. Naar aanleiding van de film zijn er ook door de jaren heen veel musicals van gemaakt. In Nederland werd deze in 2008 nog opgevoerd met in de hoofdril Idols runner-up Jim Bakkum. Jaarlijks is er ergens ter wereld wel een opvoering van Grease te vinden in de theaters.