Patrick Swayze

Patrick Swayze werd geboren op 18 augustus 1952. Hij was een bekende zanger, danser en acteur. Zijn volledige namen waren Patrick Wayne Swayze.


Dansen
Het dansen heeft Patrick geërfd van zijn moeder Patsy. Zij was een zeer bekende choreografe. Haar choreografie was o.a. te zien in de volgende films:
• Thelma & Louise.
• Urban Cowboy.
• Letters from a killer.
Het dansen zat Patrick dus in zijn bloed. Zijn moeder was ook zijn eerste danslerares. Later nam hij in New York les bijde bekende Harkness Ballet Theater School en in Houston bij de Houston Jazz Ballet Company. Zijn eerste belangrijke rol was die van Danny in de musical Grease op Broadway. Hierna lagen de rollen in Hollywood vrijwel voor het oprapen.

Vrouw
Patrick is al jarenlang getrouwd met actrice en danseres Lisa Niemi. In 1975 zijn de twee getrouwd en nooit meer uit elkaar geweest. Zij heeft altijd aan zijn zijde gestaan, in goede en in slechte tijden.

Bekend
De echte bekendheid kwam na zijn rol van dansleraar in de film Dirty Dancing uit 1987. Daarna volgende films als Ghost en Road House en Point Break. Ook speelde Patrick een mooie rol in de serie North and South over de Amerikaanse burgeroorlog. Deze seire wordt nog vrij regelmatig herhaald op tv.

Kanker
Patrick kreeg in maart 2008 te horen dat hij aan de vreselijke ziekte alvleesklierkanker leed. Kort daarna maakte zijn woordvoerder dit ook bekend. Ondanks dat hij vrij snel achteruit ging werkte Patrick nog aan een nieuwe serie genaamd the Beast. Deze serie was zeer succesvol, maar helaas heeft Patrick maar kort van dit succes kunnen genieten.

Achteruit
Patrick ging steeds verder achteruit. Al diverse malen eerder werd in de media gemeld dat hij snel zou sterven. Iedere keer weer wist hij er weer bovenop te komen. Hij reageerde goed op behandelingen, maar je kon zien dat zijn lichaam veel te verduren had. In korte tijd was hij flink vermagerd waardoor zijn lichaam zwakker geworden was.

Overleden
Ongeveer anderhalf jaar na de diagnose is Patrick Swayze op 14 september 2009 overleden. Hij werd 57 jaar. Zijn familie en enkele vrienden waren aan zijn zijde toen hij overleed. Hij is rustig ingeslapen.