Elvis Presley

Elvis Presley kwam op 8 januari 1935 in Tupelo, Mississippi ter wereld als Elvis Aaron Presley. Hij was zanger en acteur en werd gezien als de ontdekker van de Rock ‘n Roll muziek.


Jeugd
Elvis was de zoon van Gladys en Vernon. Hij maakte deel uit van een tweeling, maar broertje Jesse werd dood geboren. Het gezin was arm en leefde soms in erbarmelijke omstandigheden. Zijn tweede naam was eigenlijk Aron, maar Elvis vond Aaron mooier. Na het overlijden van Elvis heeft zijn vader dan ook toestemming gegeven om Aaron op de grafsteen te zetten, omdat hij wist dat Elvis dit mooier vond. Het gezin was erg religieus. Dit speelde een grote rol in de opvoeding. Het gezin ging vaak naar de kerk, waar Elvis kennis maakte met de muziek. Gospelsongs waren zijn favoriete nummer en dat is altijd zo gebleven. Zijn ouders vonden dat de jonge Elvis een mooie stem had en gaven hem op 10 jarige leeftijd op voor een zangwedstrijd. Elvis vertolkte hier het nummer Old Shep en de jury was onder de indruk van het kleine kereltje met zijn volwassen stemgeluid. Een radioploeg was aanwezig die de wedstrijd live uitzond. Helaas werd dit niet op banden opgenomen.

Gitaar
Elvis ging steeds meer in de muziek op. Hij kon er echt van genieten en zat soms uren buiten om naar de vele mensen die muziek maakten te luisteren. Ook is het bekend dat hij veel bij kerken rondhing om zo naar de liederen te luisteren die er gezongen werden. Elvis kreeg toen hij 11 jaar was van zijn moeder een gitaar cadeau. Hij kon er echter niet op spelen. Liever had hij een fiets of een geweer gehad, maar dat konden zijn ouders niet betalen. Zijn oom Vester ging hem gitaarlessen geven. Beetje bij beetje werd Elvis beter.

Sun Studio
In de Sun Studio kon iedereen een eigen plaatje opnemen. Elvis werkte na zijn schooltijd als vrachtwagenchauffeur en wilde zijn moeder verrassen met haar verjaardag. Voor 4 dollar nam Elvis in 1953 een plaatje op genaamd My Happiness. De mensen bij Sun Studio waren zo onder de indruk dat hij in 1954 zijn eerste echte plaat mocht opnemen. Dit was het nummer That’s all right Mama. Het nummer was zeer succesvol en Elvis werd zo meteen een plaatselijke bekendheid. Hij werd vaak uitgenodigd om live op te treden en dat bleef niet onopgemerkt. Colonel Parker wist hem te overtuigen om hem als manager aan te nemen.

Colonel Parker
De samenwerking met Colonel Parker was meteen succesvol. Hij wist Elvis onder te brengen bij het platenlabel RCA. Hij tekende hier een contract voor een recordbedrag namelijk $ 35.000. In 1956 trad hij voor het eerst op tv op. Dit was in The Stage Show. Een toen zeer bekende show in Amerika. Colonel Parker was een geheimzinnige man die later de Nederlander Dries van Kuijk bleek te zijn.

Populair
Heartbreak Hotel werd de eerste gouden plaat van Elvis. Hierop stonden nummers als:
• I got a woman.
• Money Honey,.
• Heartbreak Hotel.
Tot 1958 bleef Elvis maar platen op nemen. Allemaal achter elkaar. In totaal waren het er maar liefst 14. Elvis was enorm populair geworden. Zeker onder de jeugd. Zijn manier van zingen en vooral ook bewegen werd veelvuldig nagedaan door zijn fans.

Dienst
Op 20 december 1957 kreeg Elvis het nieuws dat hij in dienst moest. Omdat hij toen bezig was met een film kreeg hij eerst toestemming om deze film af te maken. Daarna moest hij zich direct melden. Op 24 maart 1958 ging hij in dienst. Dit duurde twee jaar. Veel critici waren dan ook van mening dat dit het einde van zijn carrière zou zijn.

Priscilla
In Duitsland waar hij ook enige tijd tijdens zijn dienstplicht verbleef leerde hij de veel jongere Priscilla Beaulieu kennen. Zij werden snel onafscheidelijk en Priscilla kwam al begin jaren 60 naar het landgoed van Elvis om er te wonen. In 1967 trouwden de twee. Priscilla raakte snel zwanger en nog geen jaar na hun huwelijk werd dochter Lisa Marie geboren. Helaas zou het huwelijk maar tot 1973 standhouden. Elvis was veel afwezig voor opnames en optredens waardoor ze uit elkaar groeiden.

Graceland
Elvis ging steeds meer en meer verdienen gedurende zijn loopbaan. Van zijn verdiende geld kocht hij het prachtige landgoed Graceland. Tot op heden is dit een bedevaartsoord voor Elvis fans. Elvis ligt ook begraven op Graceland. Hier voelde Elvis zich thuis en werd hij niet gestoord door de media. Hij kon er doen en laten wat hij wilde.

Dood
De gezondheid van Elvis ging steeds meer achteruit. Hij kon de scheiding van Pricilla moeilijk verwerken en met zijn carrière ging het minder. Hij ging veel eten en werd enorm zwaar. Ook ging hij steeds meer pillen gebruiken waardoor zijn lichaam nog verder aftakelde. Op 16 augustus 1977 overleed Elvis op Graceland. Hij werd gevonden op de vloer van de badkamer. Een hartstilstand zou de oorzaak zijn, maar later werd bekend dat hij een overdosis aan verschillende soorten pillen had ingenomen.

Begraven
Elvis werd eerst begraven in het bekende familiemausoleum op Forest Hill Cemetry. Ook zijn moeder lag daar begraven. Er zijn diverse pogingen geweest om het lichaam daar weg te halen. Daardoor is het lichaam verplaatst samen met dat van zijn moeder naar zijn landgoed Graceland. Hier kon men beter de veiligheid garanderen. Jaarlijks komen duizenden fans een bezoekje brengen aan Graceland.