Michael Landon

Een van de meest bekeken en herhaalde tv series op tv is wel Little House on the Prairie. In het Nederlands beter bekent als Het Kleine Huis op de Prairie. Michael Landon speelde hierin vader Charles Ingalls. Tevens was hij producer, schrijver en regisseur van de serie.


Naam
Michael Landon was niet zijn echte naam. Officieel heette hij Eugene Maurice Orowitz. Hij werd geboren op 31 oktober 1936 in Malibu. Zijn vader was een Joodse Amerikaan en zijn moeder was Iers Amerikaans. In 1941 verhuisde het gezin van Californië naar New Jersey. Zijn vader had daar een nieuwe baan aangeboden gekregen en zijn moeder werd comédienne. In de jaren veertig was zij erg populair. Toen hij zelf als acteur ging werken wilde hij een andere naam. Een soort van artiesten naam. Hij pakte het telefoonboek van Los Angeles en koos er zo een naam uit.

Acteur
Na heel wat audities gedaan te hebben werd Michael eindelijk gecast als hoofdrolspeler in de tienerfilm I Was a Teenage Werewolf. Deze film werd in 1957 uitgebracht en had veel succes. Door dit succes werd hij zonder audities te doen direct gecast voor een andere film The Legend of Tom Dooley waarin hij ook de hoofdrol speelde.

Bonanza
Na enkele films gedaan te hebben begon Michael aan zijn rol van Little Joe in de serie Bonanza. Hij speelde hierin de jongste broers van de Cartwright familie. Little Joe werd al snel het populairste personage uit de serie. De serie liep van 1959 tot 1973 en er werden maar liefst 399 afleveringen van gemaakt. Enkele van de laatste afleveringen werden door Michael geregisseerd.

Het Kleine Huis op de Prairie
In 1974 maakte Michael een tv film gebaseerd op de zeer populaire boeken van Laura Ingalls Wilder. Deze film noemde men Het Kleine Huis op de Prairie. Al snel werd er een tv serie van gemaakt die zeer succesvol was. Michael zelf speelde een hoofdrol in deze serie. Hij speelde de rol van vader Charles Ingalls. Ook schreef, produceerde en regisseerde hij de serie. In 1983 stopte de serie.

Highway to Heaven
Samen met zijn collega en goede vriend Victor French (Mr. Edwards uit Het Kleine Huis op de Prairie) Begon hij aan de nieuwe serie genaamd Highway to Heaven. Hierin speelde hij een engel die op aarde probeerde problemen op te lossen en mensen te helpen. In 1989 overleed Victor French aan longkanker. Michael zette de serie direct stop.

Familie
Michael trouwde drie keer. In totaal had hij maar liefst 9 kinderen waarvan enkele kinderen geadopteerd. Zijn laatste vrouw was make-up artiest Cindy Clerico. Ze hadden elkaar op de set van Het Keine Huis leren kennen. In 1983 zijn de twee getrouwd en kregen samen twee kinderen. Jennifer en Sean. Jennifer is in Nederland bekend als Gwen Norbeck in de soap As The World Turns.

Alvleesklierkanker
In 1991 had Michael net een pilot gemaakt voor een nieuwe serie genaamd Us. Kort hierna kreeg Michael te horen dat hij aan alvleesklierkanker leed. De kanker was al uitgezaaid naar de lever. Enkele weken na zijn laatste optreden op tv in de Tonight Show overleed Michael. Dit was in mei 1991. Hij werd onder grote belangstelling begraven met veel familie, collega’s en vrienden aan zijn zijde. Michael ligt begraven op het Hillside Memorial Park in Culver City, Californië.