Zwanger na je veertigste

Veel filmsterren zijn op dit moment zwanger of bevallen van een baby. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar wat wel opvallend is betreft de leeftijd van de (aankomende) moeders. Nicole Kidman werd op haar veertigste moeder van baby Sunday Rose. Jane Seymour kreeg een tweeling toen ze 44 jaar oud was. Geena Davis kreeg op haar 48e jaar een dochter. En zo zijn er nog veel andere.


In Nederland is de gemiddelde leeftijd dat vrouwen moeder worden rond 29 jaar, echter die leeftijd wordt binnen afzienbare leeftijd naar een hogere leeftijd bijgesteld. Voor Europa staat Nederland bovenaan de lijst van oudere moeders. De Nederlandse vrouwen kiezen eerst voor carrière en zelfontplooiing. Als de vrouwen veertig worden, gaat opeens de vraag om wel of niet aan kinderen te beginnen wel erg zwaar beladen worden. Het is dan erop of eronder.

Twintig procent van de vrouwen blijft volgens de statistieken van het CBS kinderloos. Veel doen dat bewust, anderen hebben vruchtbaarheidsproblemen, geen partner of te lang gewacht met het doorhakken van de knoop. Hoogopgeleide vrouwen stellen de zwangerschap een aantal jaren uit. Hiervan blijft 15 procent kinderloos, vrijwillig of niet. Zes procent van de laagopgeleide vrouwen blijft kinderloos. Hierbij is de oorzaak voor het grootste gedeelte vanwege vruchtbaarheidsproblemen of omstandigheden.

Wat nu als je twijfelt en je nadert je veertigste? Dankzij de huidige technieken kun je vrij probleemloos zwanger raken, zwanger zijn en een baby ter wereld brengen. Bedenk dat je nu niet lang meer moet blijven nadenken. Je kunt enorme spijt krijgen van je keuze om het niet te doen. Werkt je partner tegen? Bespreek de voordelen van het krijgen van een kind voor je veertigste. Na je veertigste zou er mogelijk hulp bij het zwanger worden gevraagd moeten worden, bijvoorbeeld vruchtbaarheidsbehandelingen. Dat is niet best voor de gemoedsrust en gaat bovendien gepaard met een hoop stress. Daar kan de relatie flink onder gaan lijden.