Vliegen tijdens zwangerschap

Het is erg aantrekkelijk om tijdens je zwangerschap nog een laatste keer met zijn tweetjes te kunnen genieten van een heerlijke vakantie in een ver oord. Het zal er immers de komende jaren misschien wel niet zo snel meer van komen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je zwanger het vliegtuig instapt.


Vliegtuigmaatschappijen kunnen zwangere vrouwen toegang weigeren als zij tussen de 32 en 36 weken zwanger zijn. Het exacte aantal weken verschilt per vliegtuigmaatschappij. Check dit dus van te voren. Veel maatschappijen vragen bij een zwangerschap vanaf 30 weken een doktersverklaring. In een enkel geval wordt ook om een vrijwaringverklaring gevraagd, waarin de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk kan worden gehouden voor complicaties die zich mogelijk kunnen voordoen tijdens de reis. Wanneer je zwangerschap gezond en wel verloopt, is er geen reden om niet te vliegen. Het is echter niet aan te raden na de vijfde maand van je zwangerschap nog verre reizen te maken. Vanaf de 32ste week kan er een bevalling in de lucht plaatsvinden. Buiten het feit of je dat wel wilt, kunnen er extra kosten voor medische hulp en dergelijke op je bord geschoven worden.

Een zwangere buik kan tijdens een vlucht ongemakkelijk zijn. Draag makkelijke (loszittende) kleding. Maak de veiligheidsriem onder je buik vast. Daarbij heb je als zwangere een verhoogd risico op trombose, omdat je aderen wat slapper worden en de vergrootte baarmoeder de bloedstroom belemmert. Strek tijdens de vlucht regelmatig je benen en ga af en toe even staan. Vraag om een stoel naast het gangpad of met extra beenruimte. Bij verre reizen is het belangrijk om af en toe langs het gangpad heen en weer te lopen. Zo stimuleer je de bloedstroom.

De droge lucht in het vliegtuig zorgt ervoor dat je gemakkelijk uitdroogt. Drink daarom veel water en laats de koffie of cola staan. Cafeïne versterkt het uitdrogingsproces. Neem ook zeker geen alcohol (voor zover je dat al doet tijdens je zwangerschap). Alcohol komt in een vliegtuig namelijk nog eens extra hard aan door de lage luchtdruk.