Seks na de bevalling

Op een gegeven moment verlang je weer naar meer intimiteit, maar de seks na de bevalling is meestal eng. Regelmatig hoor je dat de seks na de bevalling daarbij ook nog eens pijnlijk kan zijn. Hieronder volgen tips om het vrijen na de bevalling rustig maar vooral prettig op te bouwen.


Wacht met geslachtsgemeenschap minimaal drie weken na de bevalling. Het duurt gemiddeld zeventien dagen voordat de baarmoedermond volledig is gesloten. Tot die tijd kunnen via de penis bacteriën naar binnen komen. Die bacteriën kunnen voor een ontsteking zorgen. Wacht in geval van hechtingen tot de wond of wonden genezen zijn en niet vervelend voelen bij aanraking. Vrijen kan op verschillende manieren. Je hoeft bij de eerste keer na de bevalling niet direct tot de daad over te gaan. Bouw het vrijen voorzichtig op.

De baby kan op veel manieren een stressoor zijn wat vrijen betreft. Ook de bevalling kan voor veel mannen een drempel zijn. Het beeld dat er een baby uit je vagina is gekomen, zal bij veel mannen nog lang op het netvlies blijven. Het helpt om hierover veel te praten. Dat kan erg opluchten. Jullie kunnen beiden erg gespannen zijn. Bedenk dan dat vrijen niet meteen met alles er op en er aan hoeft in te houden. Bouw alles langzaam en rustig op. Zorg voor intimiteit, niet alleen in bed maar ook op alle andere momenten van de dag. De seksbelevenis kan heel anders zijn dan voor de bevalling. Borstvoeding ontregelt je vaginale afscheiding. Het kan zijn dat je een glijmiddel nodig hebt. Je baarmoeder is na de bevalling erg gevoelig. Het klaarkomen kan daarom pijnlijk zijn en vergelijkbaar zijn met weeën. Na een aantal weken kan het gevoel echter al snel weer normaliseren. Langzaam zal je lichaam echt weer wennen aan seks.