Overgewicht en zwangerschap

Een zwangerschap wordt risicovol genoemd als de zwangere vrouw kampt met een ernstig overgewicht. Gynaecologen dringen dan ook vaak aan om eerst af te vallen alvorens men zwanger raakt. Extreem overgewicht kan namelijk de nodige complicaties tijdens de zwangerschap veroorzaken.


Het is niet fijn om tijdens je zwangerschap ook nog eens met extra kilo’s te moeten sjouwen. Voor een zwangerschap moet je een goede conditie hebben. Vrouwen met overgewicht hebben eerder kans op een miskraam. Zwangere vrouwen met een groot overgewicht hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes.

De baby zal dan ook fors geboren worden. Extreem overgewicht veroorzaakt vaak een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan zwangerschapsvergiftiging teweeg brengen. Het overgewicht kan een obstakel zijn voor het maken van een echo. Hierdoor kunnen aangeboren afwijkingen bij de baby minder goed gecontroleerd worden. Er kunnen een aantal praktische problemen ontstaan als de moeder moet bevallen. Normale operatietafels en verlosbedden kunnen extreme gewichten niet aan. Hele dikke benen vormen een risico voor een gewone bevalling, omdat de verloskundige of gynaecoloog geen werkruimte heeft. Wanneer de baby ook fors is, zal er sneller worden overgegaan tot een keizersnede. Het is lastiger om vrouwen met overgewicht een ruggenprik te geven. Uit onderzoek (in Zweden, Finland en Denemarken) is gebleken dat zwangere vrouwen met overgewicht meer kans hebben op een kind met ADHD (hyperactiviteit).

Als je zwanger bent en je bent te dik is het laatste wat je moet doen in paniek raken. Vermijd stress en vraag de verloskundige om met behulp van een diëtist het overgewicht tijdens de zwangerschap binnen de perken te houden. Ga lekker wandelen en zwemmen. Beweging zorgt voor een betere conditie, maar overdrijf het niet. Let tijdens je zwangerschap extra op gezonde voeding en zorg goed voor jezelf. Zo geef je het beste van jezelf aan je aanstaande kindje.