De baby blues

Het is een heel normaal verschijnsel als je na de bevalling er achter komt dat je opeens helemaal niet o gelukkig bent als je had gedacht met ooit je allerliefste wens: je baby. Voor veel vrouwen komt een dergelijk moment ongeveer twee tot drie dagen na de bevalling. Ze noemen het: de baby blues!


De baby bleus gaat gepaard met de zongenaamde kraamtranen. De meeste vrouwen hebben er tijdens de kraamtijd last van. Het dient zich ongeveer twee tot drie dagen na de bevalling aan en het kan enkele uren duren en soms wel een week. Het is ook niet vreemd als de baby blues nog even op zich laat wachten en pas na twee weken de kop op steekt. Heel zelden komt het voor dat een pas bevallen moeder er geen last van heeft.

De baby blues voelt als een kleine depressie. Je moet plotseling huilen en je begrijpt er niets van. Het is niets om je ongerust over te maken. Het is niets om je voor te schamen. Je hoeft je geen zorgen te maken. De kraamtranen ontstaan door de grote veranderingen die je lichaam heeft moeten doormaken in korte tijd. Je hormonen zijn na een bevalling compleet in de war en zoeken hun weg terug naar evenwicht. Je ontregelde hormoonhuishouding en een al of niet zware bevalling, chronisch slaapgebrek, melkproductie, hoge gevoeligheid vanwege de komst van een baby en de zorg voor een nieuw hulpeloos wezentje brengt, komt nu allemaal even op je bord terecht. Het is niet vreemd dat je het even niet meer ziet zitten.

Realiseer je dat de baby blues doorgaans niet langer dan twee tot drie dagen duurt. Laat het over je heen komen en laat je extra verwennen door je partner en vriendinnen. Rust zoveel mogelijk uit in deze dagen. Probeer ontspanningsoefeningen te doen. Praat over je gevoelens, dat lucht vaak op.

Meestal gaat de baby blues vanzelf over. Heb je echter het idee dat je het depressieve gevoel niet kwijt raakt, dan kan er sprake zijn van een postnatale depressie. Dat komt vaker voor dan je denkt, ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft er last van. In dat geval kun je beter even een bezoek brengen aan de huisarts.