Paralyse van Bell

Verlammingen kunnen in verschillende vormen voorkomen. Zo kan een verlamming voorkomen door een ongeluk of door een ziekte.


Paralyse van Bell
Een van deze ziektes is de Paralyse van Bell. De ziekte valt in de categorie acute paralyse ook wel acute verlammingen genoemd. Het is een verlamming aan het gezicht zonder echt te weten waar deze vandaan komt. Mensen die hier mee te maken hebben gehad zeggen dat ze wel enkele dagen al pijn aan een oor hebben gehad. Enkele dagen daarna ontstond de verlamming.

Verschijnselen
De Paralyse van Bell brengt enkele kenmerkende verschijnselen met zich mee:
• Een hangende monddoek. De hoek van de mond trekt naar beneden toe.
• Men kan het oog niet helemaal sluiten.
• De lip kan niet opgetrokken worden.
• Spreken gaat een stuk moeilijker. Men is vaak niet goed verstaanbaar.

Verergeren
De eerste dagen nadat de verlamming is komen opzetten kunnen de verschijnselen nog verergeren. Hierdoor raken veel mensen vaak in paniek omdat ze niet echt weten wat er aan de hand is en of het blijvend zal zijn. Na enkele dagen wordt alles weer wat minder.

Blijvende schade
Blijvende schade bij de Paralyse van Bell komt vrijwel nooit voor. Bij de meeste mensen trekt alles weg na enkele dagen, maar bij mensen waar de zenuw totaal verlamd is of die ook problemen met het gehoor hebben gekregen zal het allemaal iets langer duren.

Behandeling
Omdat de oorzaak niet duidelijk is, is het erg moeilijk om een juiste behandeling te kiezen. Er wordt wel vermoed dat erfelijkheid of een infectie te maken heeft met de Paralyse van Bell. In sommige gevallen worden medicijnen voorgeschreven, maar vaak kan er niets aan gedaan worden dan alleen afwachten wanneer de verlamming weer wegtrekt.

Bij wie?
De Paralyse van Bell komt vrijwel alleen bij volwassenen voor. Meestal vanaf een leeftijd van 40 jaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat het vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Wat hiervan de oorzaak is weet men niet. Kinderen hebben bijna nooit te maken met deze ziekte. Het is echt maar heel zelden dat een kind getroffen wordt door de Paralyse van Bell.

Huisarts
Als je langer last van oorpijn hebt en je vertrouwd het niet raadpleeg dan je huisarts. Wellicht dat men de verlammingen voor kan zijn door de oorpijn te behandelen.