Buikvliesontsteking

Buikvliesontsteking heet eigenlijk in de medische taal peritonitis. Vaak is buikvliesontsteking een gevolg van ontstekingen aan de blinde darm die te laat is behandeld.


Buikvlies
Het buikvlies is een beschermingslaag in de buik. Als deze laag kapot gaat dan is de kans op besmetting door virussen in de buik zeer groot. Het buikvlies is een soort van leger dat virussen en bacteriën buiten de buik houdt. Als een van de organen in de buik ontstoken raakt dan kan er buikvliesontsteking ontstaan.

Organen in de buikholte
Buikvliesontsteking kan ontstaan door ontstekingen aan o.a.:
• Darmen (o.a. blinde darm)
• Galblaas.
• Urineleiders.
• Maag
• Baarmoeder.
Buikvliesontsteking kan ook ontstaan na complicaties die tijdens of na een operatie aan de buik plaatsvinden. Mensen die nierdialyses doen zijn ook zeer vatbaar voor buikvliesontsteking. Hiervoor zijn drains nodig die zeer vatbaar zijn voor bacteriën. De drains brengen als het ware bacteriën in het lichaam naar binnen zonder dat men hier erg in heeft.

Verschijnselen
De meest voorkomende verschijnselen van buikvliesontsteking zijn:
• Acute stekende pijn.
• Verharding van de buik.
• Gevoeligheid rondom de buik.
Als de ontsteking zich ontwikkeld dan gaan de klachten steeds meer naar een bepaalde plaats toe. Hierna ontstaan hoge koorts, hevige pijnen en overgeven.

Behandeling
Als je acute pijnen voelt die aanhouden dan is het aan te raden om zo snel mogelijk je huisarts in te lichten. Als men er niet op tijd bij is dan kunnen de gevolgen enorm zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Meestal is direct een operatie nodig zodat men kan kijken hoe ernstig de situatie is. Soms wordt er eerst antibiotica gegeven maar in de ergste gevallen wordt dus vrijwel direct geopereerd.

Rust
Een operatie alleen is niet voldoende. Na de operatie is het belangrijk dat men voldoende rust neemt en de tijd neemt om te herstellen en aan te sterken. Je lichaam heeft namelijk een enorme klap gekregen en het zal even duren voordat je je weer beter voelt. Rust goed uit en blijf zeker een tijd thuis van werk. Doe je dit niet dan krijg je vaak naderhand nog problemen met je gezondheid.