Boulimia

Boulimia is een eetstoornis. Voluit heet het boulimia nervosa. Boulima betekent letterlijk ‘honger als een rund’ en het woord nervosa duidt op iets psychisch. Je eet dwangmatig. Het heeft niet met een lichamelijke aandoening te maken. Als je boulimia hebt, ben je contant bezig met eten en je gewicht.


Als je heel veel eet, en je wilt niet dik worden, zoek je naar middelen om niet dik te worden en toch te kunnen eten. Daarom grijp je naar laxeermiddelen, zorg je dat je het ingenomen voedsel weer uitbraakt of ga je extreem veel sporten. Mensen met boulimia komen aan en vallen af, het bekende jojo effect is hen niet vreemd. Ze schamen zich voor hun gedrag en daarom houden ze hun eetstoornis geheim.

De oorzaak van boulimia is niet bekend. Het kan erfelijk zijn. Het komt veel bij jonge vrouwen voor. Het eetgedrag kan door emoties beïnvloed worden.

Je herkent iemand met boulimia niet snel. Het zijn vaak mensen met een normaal gewicht en postuur. Je moet al bedacht zijn op wat aanwijzingen, want iemand met boulimia is een kunstenaar in het geheim houden van zijn of haar stoornis. Je kunt het ontdekken aan lege snoeppapiertjes die rondslingeren, het na het eten veelvuldig wegsnellen naar het toilet, opvallend veel tandenpoetsen, onopvallend snel eten en overmatig geld uitgeven aan voedsel. Als je twijfelt of je boulimia hebt, kun je via de website “Boulimia de baas” en zelftest doen.

Boulimia brengt uiteindelijk veel lichamelijke schade aan. Je maag kan uitzetten en je stofwisseling raakt ontregeld. Je komt vitaminen en mineralen tekort. Als je veel laxeermiddelen gebruikt, kan er schade ontstaan aan je maag en darmen. Ook veroorzaakt het een kaliumgebrek, wat kan leiden tot problemen aan de nieren, je lever en het hart. Je put door het eten en lijnen je lichaam uit. Je menstruatie kan uitblijven en je schildklier kan beschadigd raken. Uiteindelijk kan boulimia op den duur de dood tot gevolg hebben.

Je kunt de eetstoornis boulimia alleen behandelen door in therapie te gaan. De therapie varieert van een programma van enkele uren per week tot volledige opname. Dat hangt van de ernst van de eetstoornis af.