Acute buikklachten

Acute buikklachten houdt in dat er ineens klachten in de buik optreden. Deze kunnen zomaar ineens ontstaan.


Levensbedreigend
Acute buikklachten zijn meestal levensbedreigend. Ineens komt er een enorme pijn opzetten in de buik en de klachten worden daarna alleen maar erger. Het is dan belangrijk om direct een arts in te schakelen, zodat deze kan zorgen dat er snel iets aan gedaan kan worden.

Ontsteking
Acute buikklachten worden meestal veroorzaakt door ontstekingen. Dit kan zijn door:
• Lekkend vocht binnenin de buik.
• Maagzweer.
• Ontstoken darmen.
• Bloedingen.
Ook kan er een tekort aan zuurstof ontstaan in de darmen. Door een probleem kan er geen bloed worden vervoerd naar de darmen. Hierdoor ontstaat een zuurstof tekort en krijgt men te maken met acute buikklachten.

Symptomen
De symptomen bij acute buikklachten zijn meestal hetzelfde. Denk hierbij aan:
• Hevige pijn, met flinke pijnscheuten.
• Braken.
• Misselijkheid.
• Hoge koorts. De temperatuur kan in korte tijd flink oplopen.
De spieren trekken zich hierdoor samen, waardoor er een dikke en harde buik ontstaat. Het voelt aan als een harde plaat in je buik.

Bewusteloos
Er dient snel gehandeld te worden als er sprake is van acute buikklachten. Schakel snel een arts in. De pijn kan ineens zo erg worden dat iemand bewusteloos kan raken. Ga dan zelf ook niet rijden, maar laat iemand anders je naar een arts of ziekenhuis rijden. Het beste is om gewoon een arts thuis te laten komen of om de alarmlijn te bellen en een ambulance te laten komen.

Onderzoek
Als men in het ziekenhuis aankomt dan zal er een onderzoek plaatsvinden. Meestal is het wel snel te achterhalen wat de klachten veroorzaakt en kan er iets aan gedaan worden. Soms is een kijk operatie nodig om precies te kunnen zien wat er mis is. Verdere behandelingen of ingrepen kunnen dan ingepland worden. Men wordt dan zo snel mogelijk geholpen. Zo wordt er voorkomen dat de klachten nog erger worden. Na een ingreep is de pijn al snel weg en na enkele dagen is men vaak alweer de oude. Soms kan het zijn dat men enige dagen in het ziekenhuis moet blijven voor verder onderzoek of gewoon voor de zekerheid. Meestal is men binnen een week alweer thuis.