Verslaving wanneer ben je verslaafd

Als je iedere dag een fles wijn drinkt, of tot diep in de nacht games achter de computer speelt, ben je dan verslaafd? Het is niet eenvoudig om een algemeen criterium te stellen. Daarom kun je jezelf beter afvragen: wanneer en waarom drink je of verlies je jezelf in games?


Veel mensen vinden dat je van een verslaving kunt spreken, als je lichaam er constant om vraagt en in principe niet gemakkelijk meer zonder de gewoonte kan. Deze lichamelijk of geestelijke afhankelijkheid wordt ook ‘gewenning’ genoemd.

Gewenning is een aspect waar alle verslavingen mee te maken hebben. Maar het is meer dan alleen gewenning. Bij verslaving draait het bovenal om een onweerstaanbare behoefte om bepaalde middelen te nemen of bepaalde gedragingen te vertonen. De behoefte bepaalt het hele leven van de verslaafde. Alles draait om de omstreden behoefte. Alle tijd en aandacht gaan er naartoe.
Een ander kenmerk wat bij verslaving hoort, is het verlies van controle. De verslaafde heeft zijn drang naar het gedrag of middel niet meer onder controle. Het enige wat nog belangrijk is voor de gebruiker is de verslaving en hoe hij er zo snel mogelijk aan kan komen.

Verslaafden gaan verschillend met hun verslaving om. Er zijn gebruikers die er rond voor uitkomen en die maar al te graag anderen deelgenoot willen maken van hun ervaringen. Maar er zijn ook veel verslaafden die hun verslaving ontkennen. Verslaafden herkennen elkaar daarentegen gemakkelijk.

Een verslaving begint altijd met nieuwsgierigheid. Soms doet iemand mee met een middel om bij een groep te horen of uit redenen als angst, eenzaamheid, stress, protest tegen autoriteiten en dergelijke. De middelen of gedragingen zijn echter niet risicoloos. Verslavingen kunnen nare gevolgen hebben. Er kunnen problemen ontstaan op het gebied van gezondheid, relaties, financieel en het dagelijks functioneren.