Het zesde zintuig

Er is een nieuwe vakantietrend gespot: het gezondheidstoerisme. Het betreft een vakantie die gericht is op het bevorderen van de mentale en fysieke gezondheid. Steeds meer mensen besteden hun vrije tijd en geld aan een dagje uit of zelfs een weekend naar een kuurkliniek. Voor degene die het zich kan permitteren zijn er complete kuurreizen, gespecialiseerd in thalasso therapie, ontspanning, detoxen, meditatie en dergelijke.


Het idee om gedurende een korte vakantie je dagen in een kuuroord te vertoeven, is niet nieuw. In de Griekse Oudheid kon men al terecht bij kuuroorden met geneeskrachtige eigenschappen. De Romeinen bevorderden de badcultuur. Zij bouwden thermen waarbij gebruik werd gemaakt van de heilzame werking uit natuurlijke bronnen.

In de achttiende eeuw werd het kuren met zeewater geïntroduceerd. Medici beweerden dat het zeewater een helende werking zou hebben op kwalen als astma, reuma, huidaandoeningen en kanker. Er verschenen badhuizen aan verschillende kusten om het kuren aangenamer en aantrekkelijker voor de gasten te maken. Er werden massages gegeven en modderbaden. Het was het begin van de thalasso therapie.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het kuren in het belang van de gezondheid vergoed door de overheid. Patiënten met gezondheidsproblemen mochten op kosten van de staat in de zomer naar een kuuroord met schone lucht en gerichte therapieën om te herstellen. Therapieën werden uitgebreid dankzij de vergrootte kennis en inzicht in het menselijk lichaam.

Tegenwoordig worden de traditionele kuren steeds meer gecombineerd met ontspannings- en beautybehandelingen. De drukke mens van vandaag zoekt een vakantieplek waar hij tot rust kan komen en de gejaagdheid van het dagelijkse leven even ver achter zich kan laten. De reizen worden niet vergoed door de overheid, maar wat maakt het uit? Zelf investeren in je gezondheid blijft één van de beste privileges om je geld aan uit te geven.