Sterilisatie bij de vrouw

Als je echt heel zeker weet dat jij en je eventuele partner geen kinderen meer willen dan kun je kiezen voor sterilisatie. Het is een veilige vorm van anticonceptie. Zowel de man als de vrouw kan zich laten steriliseren.


Sterilisatie bij de vrouw
Tijdens een operatie worden de eileiders afgesloten. Je wordt er definitief onvruchtbaar van. Sterilisatie bij de vrouw kan op enkele verschillende manieren. De vrouw is na de ingreep in tegenstelling tot de man wel direct onvruchtbaar.

Ingreep
Er zijn een aantal ingrepen mogelijk voor de sterilisatie van de vrouw.
• laparoscopische sterilisatie. Er wordt een klein sneetje onder de navel aangebracht. Door dit sneetje wordt een kleine kijkbuis ingebracht in de buikholte. Er wordt een soort gas in de buik gespoten zodat deze beter te zien is en men er beter in kan werken. De eileiders kunnen dan op twee manieren worden dichtgemaakt. De eileiders kunnen worden dichtgeschroeid Of er wordt ene klemmetje of ringetje op gezet. De ingreep duurt iets langer als een half uur en is de meest voorkomende ingreep.
• hysteroscopische sterilisatie. Via de vagina en baarmoederhals wordt er een buis naar binnen gebracht. De eileiders worden opgevuld met siliconen. De siliconen worden vloeibaar in de eileiders gespoten waarna deze verharden. Er is geen verdere ingreep nodig.
• Er is een soort gelijke ingreep als de hysteroscopische sterilisatie. Er worden dan geen siliconen ingespoten maar een soort van micro implantaten ingebracht. In de drie maanden daarna wordt er vanzelf een soort van barricade opgebouwd die het sperma tegenhoudt.
• Vaginale sterilisatie. Er wordt in de schede een sneetje gemaakt. De arts zoekt hierdoor naar de eileiders en sluit deze af.
• Minilaparotomie. Er wordt een ongeveer 6cm lange snee in de onderbuik gemaakt. De arts gaat via deze snee op zoek naar de eileiders en sluit deze af.
De laatste twee methodes worden niet vaak meer gebruikt, maar kunnen wel aangevraagd worden door artsen. De arts zal samen met de patiënt kijken welke ingreep het beste is.

Na de ingreep
Na de ingreep kan de vrouw met een aantal klachten te maken krijgen. De klachten verschillende per ingreep. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn en een zware onderbuik. Dit kan enkele dagen duren.

Onvruchtbaar
De vrouw is na een ingreep dus meteen onvruchtbaar. Wel blijft de productie van hormonen gewoon doorgaan. Menstruatie, eisprong en de zin in seks blijven hetzelfde als voor de ingreep. Seks kan weer zodra de vrouw zich hier weer goed genoeg voor voelt. Het kan de eerste keren erna wel wat gevoeliger zijn.

Betrouwbaarheid
Ondanks dat 99% van de ingrepen betrouwbaar is en dus goed verloopt, kan toch 3 op de 1000 vrouwen nog zwanger worden na een ingreep. De eileiders zijn dan tijdens de ingreep niet goed genoeg afgesloten. Ook kan het zijn dat het lichaam zelf de verbinding weer herstelt. Tijdens de ingreep kan het zijn dat er iets mis gaat. Een ingreep is dus zeker niet risicoloos. Het komt wel eens voor dat tijdens het dichtschroeien de darmen worden geraakt. Deze kunnen daardoor beschadigd raken.

Hersteloperatie
Ingrepen waarbij een klemmetje of een ringetje is geplaatst kunnen ongedaan gemaakt worden. 70% van deze hersteloperaties verlopen succesvol. Het succes van een hersteloperatie hangt af van de mate waarin de eileiders beschadigd zijn tijdens de ingreep.