Pijn bij het vrijen

Verschillende oorzaken kunnen zorgen voor pijn bij het vrijen. Zo veroorzaken hormonen tijdens de overgang voor vaginale droogheid en het dunner worden van de vaginawand. Gelukkig heeft de huisarts hier goede medicijnen voor die het ongemak snel verhelpen. Het zou toch jammer zijn dat de pret bedorven wordt door lichamelijke kwalen die met weinig moeite kunnen worden behandeld.


Pijn bij het vrijen kan ook worden veroorzaakt door allergische reacties. Veel vrouwen reageren allergisch op het latex waar de meeste condooms van worden gemaakt. Er zijn ook condooms in de handel die gemaakt zijn van andere grondstoffen. Ze zijn alleen wel iets duurder. Ook zaaddodende pasta’s of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kan allergische reacties opwekken. Voor de meeste SOA’s zijn adequate behandelingen beschikbaar.

Lichamelijke aandoeningen kunnen pijn en ongemak bij de geslachtsgemeenschap aanrichten. Een blaasontsteking of urinebuisontsteking bijvoorbeeld. Na een behandeling van deze aandoening is er vaak niets meer aan de hand. Andere veroorzakers van pijn tijdens het vrijen zijn gezwellen in de baarmoeder(wand) of endometriose, een aandoening waarbij cellen uit de baarmoederwand buiten de baarmoeder terecht komen (in de eierstokken of eileiders). Deze cellen zijn onder invloed van de menstruatiecyclus. Ze groeien en bloeden maandelijks. Hierdoor ontstaan cystes die pijn en bloedingen kunnen veroorzaken.

Na een bevalling heeft een vrouw wat tijd nodig om te herstellen. Doe het in het begin rustig aan. Het komt vanzelf echt wel weer goed.

Bij vaginale droogheid, veroorzaakt door een lokale infectie zal een glijmiddel een prima uitkomst kunnen bieden.

Lastiger zijn emotionele of lichamelijke problemen die vaginisme veroorzaken. Vaginisme is een aandoening waarbij de vagina dusdanig verkrampt dat een penis (of tampon of vinger) er met geen mogelijkheid in kan komen. Vaginisme zal eerst naar lichamelijke oorzaken onderzocht worden. Als deze niet aanwezig zijn, kan gesprekstherapie bij een seksuoloog helpen. Het is echter een lange weg naar een eventuele genezing van vaginisme.

Als je pijn hebt bij het vrijen, kun je de huisarts om advies vragen. Het zou toch zonde zijn als al je plezier verpest wordt door een lichamelijk ongemak die waarschijnlijk met een korte behandeling redelijk snel verholpen kan worden?