Menstruatiecyclus

Een meisje dat de vruchtbare leeftijd bereikt zal iedere maand menstrueren. Zo bereidt het lichaam zich via een vast patroon voor op een mogelijke zwangerschap. Als deze niet ontstaat dan wordt je ongesteld.


Cyclus
Een cyclus is de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van een nieuwe menstruatie. Gemiddeld is dit ongeveer 28 dagen. Dit kan echter ook veel langer zijn variërend van 3 tot 6 weken. De cyclus kun je verdelen in enkele periodes:
• Menstruatie. De eerste dagen ben je ongesteld. Als een eicel niet bevrucht wordt dan is het innestelen in de baarmoeder niet noodzakelijk. Er komt dan extra slijm uit de baarmoeder. De baarmoederspier trekt zich samen en kan zo pijn veroorzaken.
• Aan het begin van week 2 wordt er nieuw slijmvlies aangemaakt. De eierstokken maken het hormoon oestrogeen aan. Doormiddel van dit hormoon zal de eicel rijpen. Je bent nu eigenlijk al vruchtbaar.
• Na twee weken Vindt de eisprong of te wel ovulatie plaats. De eicel die rijp is komt in de eileider. Het lichaam produceert nu het hormoon progesteron. De wand van de baarmoeder wordt hierdoor dikker en rijker aan bloed en slijm. Een eicel die bevrucht is kan zich daar nestelen.
• Een eicel die niet binnen 48 uur bevrucht wordt zal afsterven. Dit gebeurd in de dagen voor de menstruatie. Er ontstaan schommelingen in je lichaam waardoor je menstruatieklachten kunt krijgen zoals buikpijn, rugklachten, dikkere borsten, hoofdpijn en misselijkheid.

Stemmingswisselingen
Veel vrouwen worden in deze periode chagrijnig. Er vinden stemmingswisselingen plaats. Het ene moment kan men vrolijk en opgewekt zijn en het andere moment kan men wel in huilen uitbarsten. De werking van de hormoonhuishouding brengt deze stemmingswisselingen teweeg. Een orgaan net onder de hersenen genaamd hypofyse zorgt voor de hormoonproductie. Vlak voor men ongesteld wordt is de werking van de hypofyse veel lager. Dit zorgt voor schommelingen in de hormoonhuishouding.

Menstruatieklachten
Tijdens de menstruatie kunnen er verschillende klachten op komen zetten. Bij iedereen is dit anders. Klachten waarmee je te maak kunt krijgen zijn:
• Een dikke opgezette buik. De buik kan harder en dikker voelen.
• Veel emotioneler. Je hebt je emoties niet meer goed onder controle.
• Pijn in buik en rug. De buikpijn straalt pijn uit naar de onderrug.
• Opgeblazen gevoel. Er kan vocht worden vastgehouden waardoor je je dikker voelt.
• Chagrijnig. Je zit niet lekker in je vel en kan weinig verduren hierdoor.
• Vermoeidheid. Je bent sneller moe dan anders.
• Hoofdpijn. Sommige hebben last van hoofdpijn en krijgen soms zelfs flinke migraine aanvallen.
• Opgezette borsten. Je borsten kunnen opzetten. Ze worden harder en zijn veel pijnlijker.


Oplossingen voor menstruatieklachten
Een vrouw menstrueert gemiddeld meer dan 40 jaar van haar leven. Als je alle dagen optelt dat je menstrueert dan kom je uit op ongeveer 7 jaar in totaal. Menstruatieklachten kun je gelukkig zelf verminderen. Bewegen en gezond eten is belangrijk hierbij. Neem ook voldoende rust en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Als extra hulp kun je speciale producten gebruiken die verkrijgbaar zijn bij de drogisterij. Zwaardere medicatie kan door je huisarts worden voorgeschreven.