Liefdesverdriet

Misschien zag je het aankomen, of misschien kwam het heel onverwachts: je bent gedumpt! Je kunt je intens verdrietig voelen als je liefdesverdriet hebt. Het hoeft niet eens om een verloren liefde te gaan. Het kan ook om een onbeantwoorde liefde gaan. Als je plotseling hoort dat je lief bij je weggaat, zul je het in eerste instantie misschien niet eens geloven en ontkennen. Maar op een dag besef je het. Er is geen relatie meer en je voelt je rot.


Liefdesverdriet

Ieder mens ervaart zijn of haar liefdesverdriet anders. Hoe snel je over het liefdesverdriet heen raakt, is ook voor ieder mens verschillend. De één kan totaal in de put en depressief raken, terwijl een ander zich compleet op zijn of haar werk en (heel) veel andere activiteiten stort. In ieder geval wordt niemand vrolijk van liefdesverdriet. Sommigen worden er echt psychisch of lichamelijk ziek van.

Liefdesverdriet voelt alsof je een dierbare bent verloren, en dat is natuurlijk de spijker op zijn kop. Je hebt lief en leed met iemand gedeeld, die er niet meer voor je is. Je hebt je kwetsbare kant(en) aan iemand getoond en je aan een persoon gehecht. Het verlaten worden voelt alsof er een deel van je afgesneden wordt. Je lichaam en je hersenen hebben daarom even tijd nodig om het natuurlijke evenwicht weer terug te vinden.

De achtergelaten persoon zal in eerste instantie zich afvragen waar het fout is gegaan. In veel gevallen zal deze persoon er alles voor over hebben om zijn of haar ex-partner terug te krijgen en zichzelf ook verlagen tot het doen van dingen die doen denken aan een toestand van ontoerekeningsvatbaarheid. Vreemd genoeg lijkt door de teleurstelling van het mislukken van de relatie de hartstocht ook meer aangewakkerd. De verlaten partner is helemaal in de ban van de verloren liefde.

Op een dag komt de realiteitszin stukje bij beetje terug. Hartstocht maakt wisselend plaats voor haat. Frustratie zet om in woede en kwaadheid. Het positieve van deze fase is dat men zich langzaam los maakt van de ex. Boosheid maakt strijdvaardig en zorgt ervoor dat men zichzelf weer kan “vermannen”. Deze fase zal uiteindelijk leiden tot berusting. Op dat moment kan men het verlies eindelijk accepteren en achter zich laten.