Verkoudheid wanneer naar de dokter

Een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen, lichte verhoging, tranende ogen, zere lymfeklieren in de hals, koortsuitslag en verlies van smaak en reuk. We hebben het over verkoudheid. Verkoudheid is een klacht dat wordt veroorzaakt door een virus. Verkouden zijn is lastig, maar in de meeste gevallen gaat het binnen een week al over. Astmapatiënten of baby’s zijn een risicogroep bij verkoudheid. Zij kunnen erg benauwd worden. Ook kunnen kaak- en voorhoofdsholten ontstoken raken.


Er bestaan zoveel verschillende verkoudheidsvirussen, dat het lastig is om jezelf er honderd procent tegen te wapenen. Een mindere conditie en een verminderde weerstand maken het lichaam echter sneller ontvankelijk voor het virus. Als je een tijdje minder gezond hebt gegeten bijvoorbeeld, of bij stress en oververmoeidheid. Kou, tocht en vocht lijken dan de boosdoener, maar in feite krijgt het virus ook dan alleen een kans vanwege een mindere weerstand.

Besmetting vindt plaats door lichamelijk contact, bijvoorbeeld door het geven van een hand aan iemand die net zijn neus heeft gesnoten. Ook kan het virus via druppels door niezen of hoesten zich gemakkelijk verspreiden. Verkoudheid is vergelijkbaar met griep, maar beslist niet hetzelfde. Griep wordt veroorzaakt door een tweede besmetting na de verkoudheid.

Raadpleeg een arts bij kleine kinderen. Vooral de kinderen onder de vier maanden, met een temperatuur van 38 graden of hoger, patiëntjes jonger dan zes maanden die hoesten, of ouder dan zes maanden die langer dan vijf dagen hoesten of langer dan een dag oorpijn hebben, moeten onderzocht worden door een arts. Volwassenen die benauwd zijn of veel slijm ophoesten, langer dan vijf dagen een temperatuur van 38 graden of hoger hebben en/of pijn voelen in de bovenkaak, kauwpijn, kiespijn of pijn bij het voorover bukken, wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan.