Tandprothese

Een tandprothese is een uitneembare vervanging voor ontbrekende kiezen of tanden. De tandprothese neemt de functie van de eigen kies of tand over.


Tegenwoordig is een tandprothese mooier en beslist comfortabeler dan vroeger.
Als de prothese wordt gemaakt voor één of een aantal kiezen of tanden, dan heeft men het over een partiële prothese. Voor een partiële prothese kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een stalen frame, waarop de ontbrekende elementen (kiezen of tanden) worden vast gemaakt. Een goedkoper alternatief is de kunststof plaat. Omdat bij de kunststof plaat door het kauwen de druk direct op het tandvlees wordt overgebracht, slinkt het tandvlees sneller. Daarom gebruikt men de kunststof plaat bij voorkeur alleen als tijdelijk alternatief. Een andere mogelijkheid is de prothese op implantaten: het klikgebit. Deze prothese wordt vast geklikt op de in de kaak aangebrachte implantaten. Een implantaat wordt niet op de plaats van iedere tand gemaakt, maar op twee of hooguit vier implantaten. Een implantaat wordt gemaakt van titanium om te voorkomen dat het lichaam het materiaal afstoot. Het plaatsen van een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving gedaan. Een klikgebit is geschikt voor de onderkaak en wordt alleen bij uitzondering gemaakt in de bovenkaak. Een volledige tandprothese is een prothese voor de mond zonder eigen tanden of kiezen. Een volledige tandprothese moet iedere acht tot tien jaar worden vervangen.

Het onderhoud van een tandprothese verschilt niet veel van gewone tandverzorging. Poets het gebit met en tandenborstel op dezelfde manier. Gebruik een zachte tandenborstel. Vraag de apotheker of tandarts welke tandenborstel het meest geschikt is. Er zijn speciale tandpasta’s verkrijgbaar die geschikt zijn voor tandprotheses. Deze speciale tandpasta’s veroorzaken minder slijtage aan het gebit.